Jak uchovat naloupaný česnek?

Od: Datum: 17.09.11 16:39 odpovědí: 13 změna: 02.08.14 13:25

Hezký den všem,

koupila jsem 10 kilo česneku a začal mi, protože byl nevhodně skladován, chytat plíseň. Poradila mi babička, že jej mám naloupat na dílky a uložit do uzavřených sklenic v lednici. Mám je tam zhruba měsíc a všimla jsem si, že na některých se plesnivění. Je lepší pasta nebo zmražené oloupané stroužky v mrazáku? Moc děkuju za rady...Iva


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: hankauk*
Datum: 17.09.11 17:09

S mraženým česnekem jsem se ještě nesetkala. Rodiče ale dělali úžasnou česnekovou pastu, kterou jsme měli v zavařovacích sklenicích. Měla jsem období, kdy jsem přijela ze školy namazala krajíc chleba máslem a na to pastu. A to jsem mohla jíst pořád dokola. *haha*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 17.09.11 17:14
avatar

Měla jsem oloupaný česnek na ledu, v ledničce ve dvířkách, zalitý olejem i nasucho, v krabičce i ve sklenici a nebylo to k ničemu. Chuť a vůně byla o něčem jiném.*hej* Táta pěstoval hodně česneku. Část měl na lísce ve sklepě a část namlel, smíchal se solí a zavřel do skleniček od přesnídávek. Noooo, taky se to dalo.Do polívky, pod maso, na topínku. Ale čerstvý je o něčem jiném.*jasne*Prodejce na trhu říkal, že je potřeba nechat dlouhé stopky a dát ho jako kytici do sklenice, palicemi nahoru. Ale nesmí se s ním hýbat. Opatrně odebrat a už ji tam nevracet. Prý.*palec*

Ohodnoceno: 1x
 
Od: lychee*
Datum: 17.09.11 17:30

Já bych brala ten čerstvý taky nejradši, je to v dnešní době cennost, ale riskovat to nechci, tak snad tu pastu..

Datum: 17.09.11 17:27

Mám oloupaný česnek v mrazáku. Je pravda, že jeho chuť se čerstvému nevyrovná, ale múže to být i tím, že je koupený v běžném marketu, tedy čínský. Přesto se tam uchová do snědění bez závad. Pořád lepší než plesnivý.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lychee*
Datum: 17.09.11 18:31

Asi ju..díky

Datum: 18.09.11 06:46
avatar

Česnek bych dopředu nikdy ve větším množství neloupala, až podle toho, kolik ho pokaždé spotřebuji. Jak už tady rádci psali, snadno zplesniví a navíc vyčichne.Celé palice mám pokaždé dobře usušené v temnu a suchu v proutěném košíčku a jen si odebírám. Letos se mi povedlo sehnat od pěstitele náš, tuzemský a ten dovozový se s ním nedá ani srovnat. Navíc, jak píšete o uskladnění v mrazáku, bála bych se, že mi tam česnek navoní i všechny ostatní potraviny. Stačilo mi jednou zamrazit kelímek nasekaného šnytlíku /dobře uzavřený, navíc obalený v igelitu/ a šnytlíkem vonělo pak úplně všechno. I ovoce do buchet!

Moje mamka dělá každý rok česnekovou pastu se solí, ale ani ta se mi nezdá to nejlepší řešení. Prostě už to voní i chutná trochu jinak, než když čerstvě oloupete stroužek. Jaga.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.11 11:03
avatar

jago-do mrazáku jen ve sklenici! Máte pravdu, jinak provoní všecko. *hi*

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lena5303
Datum: 18.09.11 19:57

Já pěstuji česnek již 35 let. Po usušení česnek třídím, naloupu na sadbu a ostatní si nechám v kbelíčku na balkoně. Vydrží mi tam až do jara. Uklízím ho jen když hodně mrzne. Ale jak poleví mrazy, jde opět na balkon. Poškozený česnek při sklizni nebo loupání dávám do krabičky od pařížského salátu do mrazáku. Vůbec není v mrazáku cítit, musí být víčka dobře zaklapnutá. Dávám do těchto krabiček i pažitku, kopr nebo dřeň z ostružin.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lena5303
Datum: 18.09.11 20:00

Ještě jsem si vzpoměla, můj strýc česnek sušil. Nakrájel ho na slabé plátky a pak umlel na kávovém strojku. Dával ho všude, např. chleba s máslem a posypal sušeným namletým česnekem. Dával ho i do polévek i na maso. A určitě se nezkazil ani nezplsnivěl.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.11 20:23
avatar

Tak já Vám poradím, co dělám já. Česnek rozmačkám se solí, naplním do skleniček, a zaleji olejem tak, aby byl potopený. Když dám olivovový olej, má jasně zelenou barvu. Uchováte ho v lednici zcela bezpečně hodně dlouhou dobu. Mně tedy dlouho nevydrží, protože jsem "česneková". Ale dělám to tak už dlouhá léta kvůli tomu, že je to praktické. Nekazí se! Ahojky Suzy.

doplněno 18.09.11 20:27:

Tedy deset kilo česneku jsem ještě najednou nedělala, ale v žádném případě není vhodné ho naloupat na dílky a skladovat v lednici, byť ve sklenici. V lednici je vlhko, musí chytit plíseň. To je jasné. A je to veliká škoda.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: meryl*
Datum: 26.09.11 21:26

Letos jsem poprvé zkoušela tento recept od mých známých : 300 g česneku pomlet na masovém mlýnku spolu s 1 kg rajčat (nakrájím i se slupkou na menší kousky a pak melu) a 70 g soli. Rajčata jsou lepší masitější. Pak už jen dáme do skleniček. Nesterilujeme a nemusí být ani v ledničce. Pouze při odebírání používat čistou lžičku. Je to výborné na topinky a lze použít i při vaření či pečení. Zatím po 3 týdnech vše OK - nic se nekazí a chuť dobrá.

doplněno 26.09.11 21:30:

Jo ještě mi bylo řečeno, že časem se oddělí rajčatová šťáva na spodu sklenice, ale při otevření prý stačí jen promíchat.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.