Rajčata - nemoc - konzumace?

Od: Datum: 17.08.11 12:39 odpovědí: 17 změna: 05.09.14 14:58

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat - mám na zahradě rajčata a chytly takovou tu chorobu či plíseň - mají na sobě takové ty hnědozelené fleky a mě zajímá, zda po odkrojení těch fleků se dají konzumovat?

Nikde na netu nemůžu najít odpověď.

Děkuji moc za odpovědi.

Pavla :)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 17.08.11 13:03
avatar

Milá Pavlo, je to plíseň. Pokud to můžeš odříznout tak, aby Ti zůstalo alespoň něco "zdravého", tak to klidně můžete jíst. Ale musíš všechno. Ta napadená část není chutná. Nepotrvdím Ti, jestli je to zdraví škodlivé, ale logicky uváženo, nejíš přece taková rajčata celé roky. Je to výjimečná situace, kdy se člověku nechce všechno vyhodit. Nemyslím, že by to mělo nějaký vliv na zdraví, i když jsem přesvědčena, že i takové odpovědi mít budeš. Ale to víme všichni, že by se nahnilé ovoce, či zelenina, neměly konzumovat. Ale já si myslím, že to záleží na množství. A vůbec, víme my co jíme, když si koupíme třeba kečup, nebo špenátový protlak, či marmelády. Tak se tím zase tak moc netrap, a klidně je jez. Určitě po tomto neonemocníš. To bys toho musela sníst vagón. ;)

Ohodnoceno: 5x
 
Datum: 17.08.11 14:14
avatar

Jako každá plíseň je i plíseň bramborová pro konzumaci nevhodná.Spíš bych to viděl po odkrojení použít zbytek plodu na kečup,nebo lečo,tedy tepelně zpracovaný pokrm.Myslím,že fundovaný názor by mohl dát Reeve,jako biolog se tu snad ozve.

JABRAKA

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 17.08.11 15:03
avatar

Souhlasím s Jabrakou, do kečupu, leča, tepelně zpracovat po vykrojení. Ono se to dnes přehání, že se má vše chytlé plísní vyhodit...moje babička vykrajovala nahnilá jablka, švestky, nic se nevyhodilo a byla zdravá...zemřela skoro v 90 letech. Vždy dám přednost doma vypěstovanému, než z obchodu... Já myslím, že víc škodlivin sníme z potravin a ze zeleniny z marketů...to je můj názor.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: georges*
Datum: 17.08.11 18:29

Neodpovím Vám ale Váš dotaz doplním nebo rozšířím. Dneska jsem se zde chtěl zeptat na něco taky ohledně rajčat. Mám balk rajčata, nedávno začaly červenat, ale na prvních dvou se objevla vespodu nějaká vada. Vůbec netuším co to je, na omak je to tvrdý, u plísně bych čekal spíš mazlavost a vlhko. Takže není-li to plíseň, co by to mohlo být? Přiložím foto. Snad

Ohodnoceno: 0x
 
Od: georges*
Datum: 17.08.11 18:32

Ještě jedno foto:

Ohodnoceno: 0x
 
Od: kejki
Datum: 28.08.11 21:58

Já myslím, že je to taky plíseň, jen jiný druh.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 29.08.11 07:54
avatar

Milý Georgesi, tohle bych tedy vyhodila celé, žádné vykrajování: No fuj! Nepodařilo se Vám snad zkřížit sazeničky rajčat s alobalem? Na mě to aspoň tak působí. Pokud to začíná u všech plodů, zlikvidovala bych i rostliny, z toho nic dobrého nevyroste.;)Jaga.

doplněno 29.08.11 07:55:

I když takový Mičurin by za to možná dostal ocenění.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lacko
Datum: 20.07.14 14:58

jestli se nemylim, vypada to jako nekroza popsana zde: http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?aktualne&id=166

takze pokud je to opravdu jen zespodu, okrajene konzumace bych se nebal, neni to plisen, proste jen odumrele bunky. Radeji ale doporucuju nasledovat uvedene rady a snad se to zlepsi. Sami s tim ted doma zapasime a tohle jsme obevili po navratu z dovolene, takze tipuju na nedostatek vody. snad se zbrchaji...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: pavla12345
Datum: 18.08.11 09:46
Dobrý den, děkuju Vám všem za reakce a názory
A jak psal Jabraka - Myslím,že fundovaný názor by mohl dát Reeve,jako biolog se tu snad ozve.
Tak budu moc ráda, když se Reeve ozve a poradí ještě odborně.
Děkuju moc. Mějte se všichni pěkně.
Od: pavla12345
Datum: 20.08.11 13:53

...tak, kde máme toho Reeve?

S tou odbornou odpovědí...?

Písněnte mu někdo, ať se mrkne na dotaz, prosím...

Pavla

Od: des*
Datum: 28.08.11 22:06

Nejsem reeve,ale kdo je schopný konzumace takhle nakažených rajčat,tak je i schopný se potom i pořádně vyzvracet.Tyto napadené jsou tak leda do kompostu a pořádně posypat vápnem.Lidi myslete hlavou,pročpak se ale prodávají rajčata bezvadná,nenakažená?*zed*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.09.14 13:39

plesnivá rajčata bych nedávala ani na kompost,

a jinak i 100 krát nic porazilo vola,tak bych jakkoliv nakažená rajčata neokrajovala,ale vyhodila ,

to platí i u jiných potravin,

protože to není jen to rajče co dnes sníte,ale spousta dalších věcí za den,dva ,týden,měsíc,rok a to tělo s tím musí stále bojovat,a co tělo nezmůže zpracovat a vyloučit z těla to si pěkně uloží,

a pak se člověk diví, já mám cukrovku,nemocná játra,bolií mě klouby atd...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: myska*
Datum: 07.09.11 19:22
Dobrý de.Letos to bylo s rajčaty asi všeobecně špatné.Mně se objevily žluté límce okolo stopky.Nejdříve jsem myslela,že to dozrává,ale je to pořád i když je už rajské zralé.Žlutý límec je trochu tvrdší neš celé rajské.Co byto mohlobýt?
Ohodnoceno: 0x
 

 

Datum: 20.07.14 15:36

Kde už se vyskytuje plíseň - i když vidíte jen flíček - plod už je napadený celý a proto bez milosti vyhodit a nic nevykrajovat!To jsou zlozvyky z dřívějška , to vykrajovaly naše babičky - fuj vždy se mi obracel žaludek - vykrájela jablka a zbytek dala na misku na jídlo - divila se ,že je nechceme .

Nic nepřevařujte - myslím, že na potravinách by se nemělo šetřit. Zas toho tolik nesníme ,abychom museli zpracovávat nějaké s odpuštěním hnusy.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 20.07.14 18:16
avatar

Odpověď pro georges*

Typické projevy abiotického onemocnění z nedostatku vápníku. Buď tím, že vápník v půdě chybí - popřemýšlejte o vaší podzimní a jarní přípravě půdy. Vápník může být také v půdě nějakým způsobem blokován a je tak pro rostliny nepřístupný. To bývá nerovnoměrnou zálivkou (nebyli jste na dovolené?) nebo zaléváte opravdu příliš, až je půda kolem rozbahněná. Další je přehnojování dusíkem nebo draslíkem. Ten je v půdě pohyblivější a tak vytěsňuje ostatní pomalejší prvky od kořenů. To může být způsobeno pravě přehnojováním hnojem nebo tekutými hnojivy při zálivce. Můžete rostlinám rychle pomoci a zachránit ostatní úrodu, aplikujte vápenné hnojivo ve formě postřiku na list - přípravky Harmonie vápník nebo 0,5% roztok ledku vápenátého či Wuxal či jiné vápenaté hnojiva rozpustné ve vodě. Ještě mě napadlo, nemáte na zahradě i jablka, trpící hořkou pihovitostí?Co se týče konzumu, pokud plod není zasažený příliš, lze skvrnu vyříznout a plody sníst. Nejedná se o klasickou plíseň a le o odumírání jednotlivých buněk, proto plod není prolezlý celý.


doplněno 14.08.14 13:23:

Divient, není zač. Jsem ráda, že vám odpověď pomohla

Ohodnoceno: 1x
 
Od: divient
Datum: 13.08.14 19:50

to floro:

Děkuji za odpověď, pro georgese už asi úplně aktuální nebude, ale já přesně na toto odpověď hledal.. mám stejný problém a mohu potvrdit kombinaci obou případů, které uvádíte jako příčinu tvorby suché skvrny na spodní části plodu - jednak jsem byli na dovolená a sousedi se nám na zálivku vy----li, druhak jsme doplnily substrát s obsahem NPK, takže jsme rosliny pravděpodobně přehnojili..

Vidíte na co je dobrá věda a výzkum?

Díky floro!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 05.09.14 14:57

Pokud je něco již napadené plísní , nemělo by se konzumovat - plod je již plísní prostoupen i když je tam zatím jen malý flíček... není to vhodné na konzumací. Na tom se bohužel už nedá ušetřit- bez milosti vyhodit.

doplněno 05.09.14 14:58:

nyní jsem si všimla, že jsem již před časem jednou odpovídala, ale to snad nevadí

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.