Jak využít choroše

Od: Datum: 03.02.14 11:45 odpovědí: 5 změna: 14.05.15 14:52

U nás na chatě roste hodně chorošů. Jsou s červeným okrajem. Jak bych je mohl využít? Slyšel jsem že je vykupujou léčiva nebo co. Je to pravda? Vykupuje se choroš? Jaká je asi cena?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 03.02.14 13:44
avatar
Když se to udělá opravdu hezky, je z toho pěkná skrýš na kešku.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 04.02.14 18:23

Tak na výkup zapomeňte. Choroše se opravdu nevykupují. Ale většina druhů je jedlá, prý jsou z nich super guláše. Ale vzhledem k tomu, že u nás jich je nedostatek nemám vlastní zkušenost. Jo a musí se namáčet jako sušené houby. Kdybych byla u Vás na chalupě určitě bych gulášek vyzkoušela.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: storm
Datum: 13.05.15 10:37

no je "X" druhu chorošu,...takze jde o to ktery mate na mysly ohledne toho gulase,...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.05.15 15:38
avatar

Choroš je prý vzácná houba, tak se divím,že u vás jich roste hodně. Já jsem tuto houbu viděla jedinkrát v životě, ale celou bílou. Jinak jsem slyšela, že z ní je výborná "držťková polévka" ,ale to čištění !

doplněno 13.05.15 19:24:

Jéžiši lidičky, promiňte, co jsem to napsala za blábol. Spletla jsem si to totiž s kotrčem. Moc se omlouvám.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.05.15 14:52
avatar

My jsme s dětmi na táboře využívali choroše k rukodělným pracem. Různé samorosty, zdobené choroši apod. Že by byl některý léčivý a vykupoval se, o tom jsem nikdy neslyšela.

Kotrč je vynikající houba, občas ji najdu. A když nenajdu a potkám houbaře, který ji v košíku má, tak dlouho skučím, až se podělí. Případně dá celou. :-D

Je z ní vynikající falešná dršťkovka, dávám ji i do domácí bramboračky. Ještě mám asi 2 porce v mrazáku, od loňska. Snad zase letos najdu, případně vymručím.

Na guláše se hodí pstřeň dubový, tzv. "volský jazyk", nebo "volská tlama". Někde se mu říká i "dubové maso". Roste pod duby, když ho uříznete, roní červené mléko, vypadá to trochu, jako krev. Dělala jsem z něj guláš, je to dobré, ale houba je dosti tuhá. Takže vhodná pro houbaře s dobrým chrupem. Ostatní si tolik nepochutnají. Jaga.

Pro zajímavost přikládám snímek pstřeně. Našla jsem ho na Sedlčansku.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.