Bedle k ničemu

Od: Datum: 13.09.14 22:41 odpovědí: 24 změna: 14.09.16 20:04
avatar

Ahoj, jsem vášnivá houbařka a v pátek jsme našli asi 12 krásných bedlí. Jenže sníme jen 3-4 smažené a zbytek rozdáme po sousedech. Tentokrát nikdo bedle nechtěl a málem jsme je vyhodily. Nakonec jsme je darovali známé, ale taky nebyla moc nadšená, že bude mít práci se smažením. Děláte bedle jinak než smažené?

Na fotografii není všech 12.



Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.09.14 22:52
avatar

Bedla ,co vím se nijak jinak nežli smažená (trojobal či přírodní) nebo pečená nedělá!

doplněno 14.09.14 14:00:

Jj Sebod-mladé ještě z části zavřené jako plněné , jen jsem hned nevzpomněl,ale že i do ostatních? Všude jen pečené,v trojobalu či přírodní.

Ti Simsalabim řekněte kde a já Vám je vyberu ,pkd to není 100km daleko!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.09.14 22:59

Bedle se můžou dát do smaženice, guláše, karbenátku...prostě všude, jako ostatní houby. Ale to je v jejich případě barbarství. Výborné jsou totiž plněné. Nádivku podobnou jako do kuřete, bedle naplnit, malililinko podlít na pekáčku vodou, přidat máslo, posolit, pokmínovat a dát zapéct. Týýha a jdu zítra na bedly, protože už z toho slintám

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 13.09.14 22:56
avatar

Jinak se fakt nedělají, nebo alespoň už nejsou tak dobré jako smažené. Chyba je ve vás. Já bych je snědl všechny na posezení a na ostatní by nezbylo.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.09.14 23:03
avatar

*smich* Jenže my toho víc nesníme. Je to dost těžké jídlo. Mám vyhlídlé ještě celé kruhy bedlí, které teprve porostou, ale asi je nechám pro jiného houbaře, když to nikdo nechce. :(

Od: ria®
Datum: 13.09.14 23:04
avatar

No dnes jsme si dali k véče podobnou porci.. :) mňamka.. zamrazit se nevyplácí,tak zkuste výtrusy rozšířit poblíž bydliště.. třeba se uchytí :)..

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lujs®
Datum: 14.09.14 00:07
avatar

Rio jakou nebo kterou čast použít jako ty výtrusy?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.09.14 00:10

lujs. Musí to být klobouk houby. Ale plodnice musí být zralá, jinak z toho nic nebude. To je jako u rostlin, jestliže nejsou semena vyzálá, tak nic nevyroste.

doplněno 14.09.14 00:16:

oprava : vyzrálá

Ohodnoceno: 0x
 
Od: lujs®
Datum: 14.09.14 00:21
avatar

Sebod: klobouk bych věděl ale plodnice a to další mi u bedel (vlastně u všech hub) neříká absolutně nic. *nevi* *nevi*

Včera sme byli na rybách a já zabloudil do lesa a donesl sem nějaký bedle(y).

První část šla na véču na kmíně a druhá dneska k obědu jako smažený řízky.

Sice už nic nezbylo ale docela by mně taky zajímalo jestli se s nima dá naložit jinak.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.09.14 00:27

Klobouk je plodnice. Ze spodní strany se potom vysypají výtrusy (představ si to jako malilinký "semínka" ). Z nich pak vyroste podhoubí. Je pravda, že když vyzralý klobouk pohodíš tam, kde jsou vhodné podmínky, tak tam houby porostou. Dobře se takhle množí klouzci, kozáci, křemeňáci, hřiby,

doplněno 14.09.14 00:32:

Radši si pamatuj, kde jsi ty bedly našel. Občas tam na ně zajdi a máš to bez starostí

Ohodnoceno: 1x
 
Od: lujs®
Datum: 14.09.14 00:30
avatar

Tak to sem měl vědět včera.

Když já ale stejně nemám kam bych semínka zasadil.

To že sem byl v lese je sám o sobě zazrak.

doplněno 14.09.14 00:53:

Bohužel se tam dostanu jenom 1x za rok na ryby.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.09.14 07:20
avatar

Pokud jsou bedly ještě mladé a mají kulovitý klobouk, vykroutím nožky, očistím je a plním: nastrouhaný měkký salám, nastrouhaný tvrdý sýr, vajíčko, trochu pepře. Nesolím, salám i sýr jsou slané. Touto směsí nacpu kloboučky, obalím jako řízek a pomalu smažím. S bramborovou kaší a kompotem, nebo zeleninovým salátem to nemá chybu.

Jen se ještě chci zeptat - proč někdo říká BEDLE, místo BEDLY? Je ta bedla, podle vzoru ta žena. To by se pak mohlo říkat: mám dvě kočke, dvě sestre, mám i nové bote, snědl jsem brambore. *smich* Možná nějaké krajové nářečí?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.09.14 09:57
avatar

Nepochybně nářečí. Také nechápu, proč lidé bydlí na Praze šest nebo na okrese Benešov a ještě ke všemu doma pěstují králíci. *smich*

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.09.14 11:17
avatar

Nedokážu si představit, že řeknu jdu do lesa na bedly :D ale jo máte pravdu, je to špatně, ale říká se bedle :D alespoň v mém okolí.*haha*

Datum: 14.09.14 11:35
avatar

Jaguško, když lidi mluvijó (nebo mluvijou), tak pořád ještě běžně používají výrazy jako te kočke, te hoube, tu prácu ... I v jedné lokalitě se používá vedle sebe nářečí a spisovná mluva. Mně to spisovné vyjadřování tahá za uši víc. *smich*

Bedly se u nás dělaly buď smažené nebo pečené na sádle s kmínem.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.09.14 11:51
avatar

ta jižní morava je nádherná :D hlavně když řeknete, že dáte někomu erteple bo kobzole a ten na Vás čučí, že nerozumijó co máte na mysli. *ua*

Od: maxima
Datum: 14.09.14 09:53

Bedly přidávám do houbového guláše,do smaženice,i když dělám nějaké maso,dám pro vůni do toho.Ale nejraději je mám pokmínované,osolené a na sádle nebo másle na pánvičce orestované.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: sarkaona*
Datum: 14.09.14 10:06

Jak už bylo napsáno, dají se udělat na mnoho způsobů, ale nejlepší je skutečně verze smažená. Já ještě pro další tip uloupnu nožičky, které nakrajím na malé čtverečky či jiné mini útvary a usuším. Dají se skvěle použít jako koření do jídel.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.09.14 12:40

Polévku ala držťkovou, nejlepší je z kotrče, ale z bedel je taky skvělá.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.09.14 12:47

my děláme plněné , ale to spíš ty ne uplně rozevřené ...je to velká dobrota- v míse smíchám nakrájné nožičky, nastrouhám sýr přidám nakrájenou šunku - koření smíchám s rozkleplým vajíčkem a plním kladu do zapékací misky a zapeču cca 15-20 minut

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 14.09.14 14:10

Bedle a václaky mi rostou 50 m od domu. Na smažené v trojobalu si odskočím kdykoliv na čerstvé. Když je víc než k pořádnému obědu, tak je podusím na sádle s cibulí a šup do mrazáku. Přidávám do vařených jídel. Jak je jich na plnou sušičku, tak je usuším ( jen klobouky), mixérem rozdrtím na prášek a používám při vaření jako houbové koření. Má to ohromnou výhodu. Nemusím předem namáčet sušené houby. Málokdy si vzpomenu předem namočit sušené houby.

Ohodnoceno: 0x
 

 

Od: dadana
Datum: 24.09.14 13:28

usušit a rozmělnit na prášek,výborný dochucovadlo na zimu. tak koukám,někdo byl rychlejší

Ohodnoceno: 0x
 
Od: fotka
Datum: 24.09.14 15:21

Zdravím,

když to nesníte, tak to nesbírejte, ne? Ušetříte přírodu, lesní zvěř se tím nakrmí a i kdyby ne , tak pro příšté výtrusnice z houby nasadí nové podhoubí. na další rok..takže chovejte se k přírodě rozumně a šetrně, poberte si pouze to co potřebujete.

Hezký den

Ohodnoceno: 3x
 
Od: jirkazchaty
Datum: 14.09.16 16:31

klobouky nakrájet, jako jiné houby, usušit a v průběhu sušení a na závěr prsty podrtit. vznikne z toho houbové koření. Pak to dám na několik hodin na přímé slunce i s umytou sklenicí, aby vše absolutně doschnulo a ihned nasypu do sklenice a uzavřu.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 14.09.16 20:04
avatar

No tak já např sbírám jen jeětě plně nerozvité hlavičky, plním je ochuceným mletým masem a dávám upéci do pekáčku, na dno brambory, pak na kolečka ,cukety a rajčata a nakonec bedly, vše zaliju smetanou, je to ňamka.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.