Švestková povidla

Od: Datum: 19.08.14 07:52 odpovědí: 11 změna: 24.08.14 12:55
avatar

Zdravím všechny .))včera jsem dělala povidla.Recept jsem si vybrala z netu, kde je považován za ,,výbornýýý...bombastickýý...úžasnýýý.."...no - mě tak nepřijde, ale skoro u všech povidel je napsáno ,, V žádném případě nemíchat!" ...a to teda fakt nechápu proč?

Navíc povidla nejsou tak hustá, jak se psalo, na můj vkus moc skořice...teď je mám ve sklenicích, a nejsem z nich tak ,,vodvázaná" jak bych podle názorů být měla ))

Proč se nesmí míchat? ví někdo?))

díky sépi ))


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 19.08.14 08:30
avatar

Navařila jsem se hodně švestkových povidel a naopak, musely se často míchat. Jak se na dně hrnce přichytily,byl to průšvih, byly pak cítit spáleninou.

Povidla se sváří do husta, dokonce jsme je i rýpali lžící a rozvářeli v trošce vody. Pro lepší chuť před plněním přidat kapku rumu a strouhanou citronovou kůru.

Recept na nemíchané vážně neznám. Když jsem byla malá, u známých vařívala povidla stará babička. Pokaždé co chvíli volala: Máňo, pohni tam s vaškem! *smich* Ano, vašek se říkalo takové dřevěné vařečce, která stála kolmo v kotli s povidly. Kdo chcete ještě dnes vidět vaška, zajeďte si na Veselý kopec u Hlinska, tam je dosud k vidění, jak se dříve vařívala povidla. Jaga.

Ohodnoceno: 5x
 
Od: wamp®
Datum: 19.08.14 09:52
avatar

Jaguška *palec* Naprostý souhlas.Přesně tak je vařila i má babička,a to byla panečku kuchařinka,jedna radost ! Míchat,míchat a míchat !

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ben®
Datum: 19.08.14 08:36
avatar

Dobrý den, nemám s tím zkušenost, ale našel jsem takovéto vysvětlení, ze kterého je to asi patrné - nesmí se zamíchat ani jednou nebo potom už stále.

Citace: " Švestky se nesmí v žádném případě zamíchat, nesmí se ani hnout! Naložené švestky si udělají na dně izolační vrstvu a nepřipálí se. Musíte odolat pokušení si šťournout na dno a přesvědčit se, že se to nepřipaluje! Porušili byste vrstvu a museli pak už stále míchat! Zaručuji, že hrnec po uvaření babiččiných povidel bez cukru a míchání umyjete jen teplou vodou!" Jenom nevím, jestli to platí i u povidel s cukrem. Zdravím!

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.08.14 09:30

dělám povidla v troubě a nikdy... nikdy nemíchám a jsou vynikající

taková která bublají na plotně a musí se míchat - všude to prská ...to zavrhuji, to se dělalo dřív a je to ztráta času

Ohodnoceno: 1x
 
Od: leri
Datum: 19.08.14 10:43

přesně tak, právě jsem to chtěla tady zmínit

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.08.14 10:07
avatar

Nevím, ale třeba kroupy, které se také hodně připalují, se nikdy nesmí zamíchat. Ani poprvé, ani jednou. Povídal to kdysi dávno slavný kuchař v rádiu s tím, že se mu kroupy připálily jen jednou, když se pomocnice přiznala, že když začaly vařit, zamíchala je. Vzala jsem na zkoušku starý hrnec, že když to tak nebude, vyhodím ho s klidným svědomím. Trnula jsem , ale nepřipálily se. Od té doby často kroupy vařím a nikdy se nepřipálily. Vlastně takhle funguje i rýže. Tu také nemícháme a když, tak se musí míchat stále.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: sepi®
Datum: 19.08.14 10:32
avatar

ano ano - i moje teta je dělala na kamnech v hrnci, dloooouho a dloooouho, a každý kdo šel kolem plotny měl za úkol je zamíchat .))jenže teta umřela, a já nevím, co dál do hrnce přidala ...a tak jsem si naivně myslela, že budu ještě lepší kuchařinka za málo práce ...dala bych si po makovici :( tolik zbytečné práce...sakra((

doplněno 19.08.14 12:59:

děkuji všem za rady )) budu je dělat podle babiček .) protože to, co jsem vytvořila je švestková marmoška a to s povidlama nemá nic společného ( budu míchat a míchat a míchat ...ale s výsledkem budu naprosto spokojená .) hezký den všem .))

Datum: 19.08.14 12:16
avatar

Povidla jsou tím hustější, čím déle se odpařují. Jinak pokud jsou ještě teplá, po zchladnutí budou o dost tužší.

doplněno 19.08.14 13:20:

My děáme povidla pouze ze švestek, nic dalšího do nich nepřidáváme (a odpařují se klidně 2-3 dni). Jsou to tradiční hustá povidla, klasické chuti.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.08.14 14:10

Zdravím, mám vyzkoušený recept na povidla bez míchání tento : 2,5 kg švestek vyloupaných, 2 dl octa, 500 g cukru(krystal).

Omyté a vyloupané švestky dáme do kastrolu se silnějším dnem, zalijeme octem a posypeme cukrem, vše promícháme a necháme přes noc stát. Vaříme 4 - 5 hodin pomalým varem, nemícháme. Ke konci rozmixujeme nerozvařené slupky, někdy stačí jen rozmíchat. Při nedostatku času můžeme vaření přerušit a pokračovat druhý den. Jakmile jednou zamícháte, musí se v míchání pokračovat.

Chuťově jsou povidla trochu jiná než při klasickém vaření s mícháním, kdy vaříme jen samotné švestky bez přísad.

Jako dítě jsem se chodila dívat na vaření povidel (u nás trnek) v kotli. To byla povidla tak hustá, že se dala krájet a také vydržela při správném uskladnění několik let.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jarda*
Datum: 24.08.14 12:19

Dobrý den,

my děláme povidla pravidelně cca 1x za 4 roky.

Nevím, jaký recept jste zkoušela - ale sem dávám ten náš rodinný, stejný již více než 50 let.

Výroba povidel je zdlouhavý proces. Zabere asi 40 hodin NEPŘETRŽITÉ práce.

Potřebujete vybavení :

- měděný kotel o objenu cca 70 litrů

- sysém míchání - elektromotor s převodovkou, míchací trdla.

Na výrobu cca 60 lítrů povidel potřebujete pouze kadlátky ( švestky ) a to 350 kg.

Poté se kadlátky zbaví listí, stopek a kompletně se operou v šisté vodě.

Pak je vložíme do kotle a rozvařujeme je - mícháme ručně - ale bacha aby jsme nerozbily pecky.

Až se rozvaří, tak potom přepasírujeme přez měděné síto tak, aby jsme oddělili pecky ! Do kotle při svařování nesmí přijít žádná pecka ! Dřív, nebo později by se dostala pod trodlo a pak by měděný kotel prodřela.

Jakmile máme vše přepasírováno, tak začneme postupně svařovat a až se část odpaří, tak okamžitě doléváme přepasírovanou směs. Svařování tohoto množství trvá podle kvality kadlátek asi 30 hodin.

Topí se velmi málo měkým dřevem - často se při svařování stává, že se několikrát znovu roztápí.

Kdy už jsou povidla hotová se pozná podle toho jak jsou hustá. Nesmí se však připálit, to potom je na vyhozeni.

Skladovat takto vyrobená povidla lze dvojím způsobem.

1) v zavařovacích sklenicích - pouze zavíčkovat - nezavařovat - zůstávají "roztíratelná delší dobu cca 8 let"

2) v dubových bedýnkách pouze přikryté deklem. - kompletně ještě vyschnou - super na žvékání místo žvékačky ! ( po nomočení do trochy vody jsou roztírat )

...

Tento způsob se dá upravit pro menší množství, ale tu chuť Vám od mnou uvedenyho postupu nic nenahradí.

Zásada je pouze kadlátky a MÍCHAT a míchat ...

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 24.08.14 12:55
avatar

Jardo také vaříme povidla v místní pálenici, moštárně, sušárně a u nás švestky (kadlátky) musí být vypeckované, proto my vaříme z dorancií-ty nemusí a cedí se přes síto jak popisujete, míchadlo je elektrické a kotel na 80 kg ovoce se vaří celý den, od rána do večera. Musí se jen přikládat, ztopíme i ty pecky.Žádný cukr, žádná skořice, po uvaření se slejí do hrnce a rychle domů aby nevychladla, plní se do sklenic a uzavřou víčkem, vydržely by i 10 let jen se trochu seschnou. Povidla ze švestek jsou tmavší a chuťově trošku jiná, řekla bych, že lepší než z dorancií. Na koláče dávám jen tak nebo se můžou přisladit, případně rozředit.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.