Vaření vajec natvrdo

Od: Datum: 19.09.12 15:09 odpovědí: 17 změna: 20.09.12 14:36

Dobrý den všem,

vařím prvně vejce natvrdo a všimnul jsem si, že když jsem je plánovaně dal do vroucí vody na 10 minut, tak z vajec jakoby takovým vláskem unikal vzduch. Takový nitkový ocásek plný bublin. Nejsou zkažená? Mohu je jíst?

Předem díky za rychlou odpověď kuchařek ;)

doplněno 19.09.12 15:12:

Jo a jak prosím poznám, že jsou zkažená. Jinak po celou dobu vaření jsou potopená a na dně hrnce...


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 19.09.12 15:15
 

Byla-li by zkažená, poznáš to - takový puch lze jinak potkat leda v chemické laboratoři (H2S)... *smich**smich*

To, že uniká vzduch, je vpořádku - obsah vajec se zahřívá (tedy i vzduch), aleobjem vejce se takřka nemění - takže vzduch si najde skulinu a prchá (skořápka je pórovitá)...

Pokud vejce oloupeš a nebudou děsně smrdět, klidně si je dej...

doplněno 19.09.12 15:16:

BTW - nejsem kuchřka, ale vejce natvrdo umím... ;)

No - umím i svíčkovou... ;)

Ohodnoceno: 2x
 
Od: kacu®
Datum: 19.09.12 15:19
 
avatar

Ve vejcích je na tupém konci vzduchová komůrka, která slouží jako zásobárna. Je proto docela možné, že odsud utíkal vzduch, třeba malinkou prasklinkou. Řekla byhc, že vejcím nic není, můžeš to zkusit :)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.09.12 15:21
 

Díky oběma. Jsou pěkně bílá po oloupání a dobrá. Holt další skušenost v kuchyni.

Já spíš dokážu udělat bábovku. ;)

Datum: 19.09.12 15:43
 
avatar

Je zvláštní, že vkládáš vejce do horké vody. Rychlou změnou teploty snadno prasknou. Já je vložím do studené vody a teprve dám vařit. Když voda začne vřít, ztlumím plyn na nejnižší plamen.

A aby vejce při vaření nepopraskala, přidám do vody, ještě studené, lžíci octa nebo trochu soli. Jaga.

A ještě jedna rada: nikdy nevař vejce čerstvě snesená. Musí se nechat aspoň 3 dny, lépe 5. Jinak je neoloupeš, ale potrháš. :(

Ohodnoceno: 6x
 
Datum: 19.09.12 15:47
 

Díky za rady. No našel jsem to kdesi na netu. Popravdě vždycky jsem vejce použil syrové (viz bábovka) a nikdy nedělal na tvrdo. Tak jsem ho vytáhl z lednice a koukl na goole a tam na nějaké recepty a prý ve vroucí vodě 9 minut...

doplněno 19.09.12 15:48:

Čerstvě snesená nehrozí, ale rada se hodí, pokud bych je dostal úplatkem... ;)

Datum: 19.09.12 20:28
 
avatar

To Babajaga .A právě z toho závěru jsem jelen.Domácí vejce v minulosti,když jsem bydlel na vesnici -pro ta to platilo.Ale pro kupovaná (kdekoliv v obchodě-kaufl.,tesco,albert či měnší jako terno nebo síť COOP atd) to asi neplatí. U všech tam předpokládám že než se dostanou na pult,uplyne nějaký čas a navíc ,někdy jsou doma pár dnů a přesto se trhají tak jak je to možné?

 
Datum: 20.09.12 09:55
 
avatar

Pro Diesela:

Pokud vařená vejce nejdou oloupat i přesto, že už nejsou čerstvá, dodržuji 2 body.

1/ Před loupáním nechám vejce úplně vychladnout. Když se loupou teplá, "trhnou" se daleko snadněji, než vychladlá.

2/ Vejce nat´uknu a namočím. Pod skořápkou je taková blána a když je suchá, skořápka nejde dolů a vejce se trhá. Když je vejce při loupání mokré, oloupe se daleko snáz.

Jinak nechápu, že se mohou trhat i kupovaná vejce. Ta jsou jistě uleželá ažaž. Ale zkušenosti s nimi nemám, zásobují nás naše slepičky. :) Jaga.

 
Od: ruze®
Datum: 19.09.12 15:50
 
avatar

Pokud je vejce čerstvé,leží při vaření na dně hrnce podélně.Pokud stojí na špičce je asi tak 10 a více dní staré a pokud plave,tak má tak 3 týdny a více.Dávám je do studené vody a přidávám malou lžičku soli,vejce nepraskají.)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.09.12 15:53
 

Díky, taky dobrá rada ;)

Od: viky®
Datum: 19.09.12 17:47
 
avatar

Dobrý den, Gumídku.

Vajíčka se nikdy nedávají vařit přímo z lednice. Když chci použít vajíčka na vaření, nebo pečení, vyndám je z lednice dopředu, aby měla pokojovou teplotu.

Vajíčko, které chci uvařit na měkko, aby žloutek, krásně tekl, vložím vajíčka do studené vody, dám trochu soli a čekám, až se voda začne vařit, od toho okamžiku se vajíčka vaří 3 minuty, hned odstavit ochladit pod studenou vodou a podávat.

Vajíčko na hniličku, dáme do studené, osolené vody, až se začne voda vařit, vaříme 5 minut, ochladíme a hned podáváme.

Vajíčko na tvrdo, studená, slaná voda, od začátku vaření, vaříme 10 minut, ochladíme a můžeme podávat.

Vlastní zkušenosti.

doplněno 19.09.12 18:04:

Dovolím si přidat, radu, na vynikající smaženici. Nadýchaná, dá se jíst, bez přílohy.

Smaženice pro 3 osoby. 6 vajíček, olej, jedna cibulka, sůl, pepř. Nakrájenou cibulku, usmažíme do zlatova na oleji. Vajíčka rozšleháme s pepřem, solí, nalijeme na usmaženou cibulku a rychle zamícháme, cibulku do vajíček. POZOR, dál už nemícháme. Necháme na mírném ohni, bez míchání smažit. Když se část vajíček začne od spodu dělat, nemícháme, jen stěrkou, vajíčka na pánvičce odsuneme ke kraji a dál necháme smažit. Zase hotové vajíčka odsuneme, ale na druhou stranu. Tím, že vajíčka nemícháte, ale odsunujete ke kraji pánvičky, získáte nádhernou, nadýchnou hmotu. Obrátíte na pánvičce a necháte chvilku dosmažit. Nemíchat, rozkrájet na pánvičce a podávat na talíř. Dobrou chuť. Děláme a chutná všem.

doplněno 19.09.12 20:30:

Bude mi potěšením, když bude chutnat Vám, i Vašim přátelům. Je to rychlé a chutné. Jen nezapomeňte, smíchat usmaženou cibulku s vajíčkem a pak už nesmíte míchat, jen posunovat stěrkou do boku pánvičky. Viky

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 19.09.12 19:25
 

Zdravím Viky, moc děkuji za recept a radu. Tak to vypadá, že celou diskuzi si vytisknu, až zas bude hlad a v lednici budou jen vejce :). Tu smaženici si určitě udělám *placni*

Od: polinek*
Datum: 20.09.12 12:54
 

vždyť píšete,že vajíčka nalejete na cibuli osmahlou,,tak je v těch vejcích ne?

 
Od: limoska*
Datum: 20.09.12 13:17
 

Viky, já dělám vajíčka taky takhle, ale ještě přidávám do směsi trochu smetany (do 3 vajec tak lžíci). Doporučuji! Jemné a nadýchané!

 

 

Datum: 19.09.12 20:33
 
avatar

Pokud jsou u dna,nejsou zkažená.Vzduch uniká z bubliny na "prdeli"vajíčka. Osolte vodu a vařte cca 10 minut,já vždy vytáhnu vejce lžičkou a když rychle oschne skořápka,je hotové.

 
Datum: 20.09.12 10:20
 
avatar

Vzpomněl jsem si na jednu myslím fyzikální olympiádu, kdy měli soutěžící uvařit vejce na tvrdo s co nejmenší spotřebou energie...

Jedna kočka dala vejce do studené vody a když se voda začala vařit, odstavila přívod energie. Vejce zůstalo ve vodě, dokud nevychladla. Vyhrála. Suverénně...

Zkouším to občas také, hlavně když mám čas. Většinou to opravdu stačí. Je jedno, zda vařím vejce 5 nebo 10 nebo 15 minut, stále jsou tvrdá!

Nepočítal jsem, kolik vajec uvařím za rok a kolik by to zbytečně sežralo energie za těch pokaždé deset minut vaření... ale jedno je jisté: kapka ku kapce...

 
Od: polinek*
Datum: 20.09.12 12:39
 

ján vejce nedávám do vařící vody a ne na tak dlouho vařit ,ale to vaření ,to je jedno ale hlavně dávám sůl,nevyteče i když málokdy pak praskne

doplněno 20.09.12 12:55:

a klidně dám vejce i z ledničky ale vodu posolím

 
Od: narf
Datum: 20.09.12 14:36
 

Někdo je propíchl? Na obou koncích? To se totiž dělá, než se vloží do vroucí vody, vajíčka neprasknou. A pak zase uvařená rychle do studené, aby se lépe loupala.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.