Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde elektřina v zásuvce

Od: dcmen odpovědí: 20 změna:

Dobrý den

mám nasledující problém

dnes jsem předělaval zůsuvku, vypnul jsem jistič a po namontování zásuvky jsem jej zapl ale do zásuvky nešla elektřina

první co mě napadlo jestli neodešel jistíš ale když jsem jej měřil, proud přes něho jde

na společné chodbě mám jeden hlavní jistič, v bytě pak 5 dalších z toho ten jeden je na zásuvky v obývaku a kuchyni a právě na tom je problém, ostatní funguje

v čem by mohl byt problém?

zůsuvek jsem vyměnil už X tudíž se mi nechce věřit že bych to zapojil špatně, a kdybych o zapojil tak by měl vypnout jistič, nebo ne?

děkují za odpověď

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
V zájmu tazatelů bych doporučoval laikům, aby rady v oblasti elektro nechali na odborníky!Elektřina dělá také škodu a zabíjí!
vilfein*
17.01.13 21:42

*palec*

V zájmu tazatelů bych doporučoval tazatelum, aby montaze v oblasti elektro nechali na odborníky!Elektřina dělá také škodu a zabíjí! (hlavne, kdyz se ocividne neznaji ani naproste zaklady)

olaf71*

škodu, či zabít může i tazatel, který si sám opraví auto,motorku, topení, vodovod atd. :)

vilfein*

silnice
hodnocení

0x

jak sem pochopil, tak zkoušečku proudu máte

na zapojení zásuvky opravdu nevidím vědu

zkoušečkou můžete vyzkoušet i dráty ve zdi bez zásuvky

musí tam víst minimálně dva dráty a lespoň jeden musí být živí, tudíž vést tam proud

neboli, na zkoušečce se objeví červené světýlko, anebo se dá použít i například multimetr

Takže otázka zní : teče alespoň jednim drátem proud?

Pokud ano, tak jste prostě špatně namontoval zásuvku a můžete se podívat na Pata a Mata, třeba Vám ten film pomůže :)

vilfein*

Silnice, bez uzavřeného obvodu proud téci nemůže, takže zde je problém v tom, že na vodiči chybí buď napětí, nebo na něm napětí je, ale chybí připojený střední vodič, laicky nazývaný nulák. Problém může být i jinde... tahal jste zásuvku přes krabičku? Nezapoměl jste zapojit vodiče v krabičce? Dále pokud jste zapojoval starší zásuvku, koukněte se na stav vodičů ve spojích... občas se stane že se očko ukroutí abyž by si toho leckdy i profesionál všiml. Též může být vtip v tom, že jeden z vodičů může být připojen přes část své izolace, takže to brání vodivému kontaktu

olaf71*
hodnocení

0x

a ostatní zásuvky na tom okruhu fungují? pokud ano,tak je někde něco špatně zapojeno na cestě mezi nefunkční zásuvkou a tou z které je to prodlouženo

dcmen
hodnocení

měřil jsem to multimetrem, s ním asi moc srandy nenadělam

všechny zásuvky na tom jističi nejdou (3 obyvak + 2 kuchyň )

vilfein*

Pořiďte si - i když ji absolutně nemusím - fázovku, neboli zkoušečku ve šroubováku... zjistíte zda je přítomen vodič s napětím nebo ne. Tady bych hledal problém na trase Jistič - odbočná krabice.

doplněno 17.01.13 18:32:

P.S. Nevrtal jste někde poslední dobou dírku pro obraz, poličku apod?

Může být zlomený drát fáze. V bužírce.Jestli je to hlinikový tak velká pravděpodobnost

vilfein*

Proč fáze? Představte si 2 vodiče, fázový a střední. Střední je přerušený. Co napěříte když bude měřit napětí Fázový proti střednímu? Vzhledem k tomu že tazatel má multimetr, u něhož jednopólová indikace zatím není.

Samozřejmě že máte pravdu ale vycházel jsem ze své skušenosti když nemám vadasku tak se stačí jedním hroten z multimetru dotknout konce kabelu při fázi začnou čílsla různě se měnit když tam je fáze .Při středním a zemi se neděje nic.

vilfein*

A jaký míte zvolená rozsah? Tohle mi DMM udělal jednou když jsem si nevšiml že při měření napětí jsem nepřepl rozsah a nechal tam měření odporu... měřák to, zjevně zázrakem, bez úhony přežil :)

doplněno 17.01.13 20:57:

edit: máte zvolený

Multimetr Vltcraft VC 150 přepnut 750V ale jen se dotýkat jedenim kontaktem od měřáku nikoliv oběma.Děje se to u všech měření i u stejnosměrného. Teť jsem to skusil u tužkové a bliká mínus nebo plus při přehození.jen na jeden drát.

doplněno 18.01.13 11:22:

Je to tenhle ges.cz/... ne 150

olaf71*

tak hledej mezi jističem a krabicí ze které je rozvedeno do zásuvek. stejně je to umění připojit zásuvku a dojít takhle daleko *smich*

vilfein*

Jakožto elektrikář s tímto hledáním nemám nejmenší problém;) vše je o taktice.

silnice
hodnocení

0x

já se neptal :)

pokud je problém v okruhu za jističem, tak to může být také na výměnu drátů ve zdi neboli, výměnu elektroinstalace :)

dcmen
hodnocení

takže jsem trochu pidil zde na foru a když jsem si přečetl, že v panelácich se to řešilo jedním drátem který putoval od zásuvky k zásuvce tak mi to došlo

šlo o to, že do zásuvky jdou přivedeny dva kable, když jsem ji rozdělal, přemýšlel jsem k čemu to slouží, ovšem tohle by mě ani ve snu nenapadlo že se to takhle řešilo a bohužel ona zásuvka byla první na te dráze

tudíž problém byl opravdu v napojení

děkují všem za ochotu a přejí hezky zbytek večera

vilfein*

tento způsob se používá více méně i nadále, avšak né jedním drátem. Vodiče jdou od zásuvky k zásuvce, říká se tomu smyčkování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]