Krkonošské kyselo

Autor: babajaga® Datum: 22.12.11 06:46 odpovědí: 9

Jistě všichni známe z Večerníčků šikovnou Anču, která vařila svému Kubíčkovi kyselo. Získala jsem recept na pravé krkonošské kyselo a chtěla bych to zkusit. Mám všechny ingredience až na jednu. V receptu je uvedeno:

1 balení chlebového kvásku /120 g/. Kdysi, jako dítě, jsem vídala na tabulích před vrchlabskými prodejnami potravin nápisy: KVÁSEK nebo CHLEBOVÝ KVAS. Vím, že hospodyňky si na to nosily nádoby a do nich jim to prodavačky lily /bylo to husté, tekuté/.

Jenže ty roky už jsou pryč, do Vrchlabí už dávno nejezdím a nikde ve svém okolí /Pardubicko/ jsem nikdy neviděla, že by to někde v prodejnách měli.

Poradíte mi někdo, kde seženu chlebový kvas na kyselo, aniž bych pro něj musela do Krkonoš?

Děkuji. Jaga.

doplněno 22.12.11 06:47:

A všem vám přeji hezké a klidné prožití vánočních svátků a hlavně hodně, hodně zdraví do dalšího roku. Ať je lepší, než ten minulý, po všech stránkách.

Upozornění
Tato otázka je 143 dnů bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Autor: hejkal®
Datum: 22.12.11 07:03
Předmět: RE: Krkonošské kyselo 

Na Pardubicku už jsem nebyl roky, nevím... Ale kdekoliv bych zkusil tam, kde ten kvas používají, teda v pekárnách. Pěkné svátky kolegyni z chaloupky!
Autor: olaf71®
Datum: 22.12.11 07:19

tak jsem volal pekařce do pekárny a prý ho tam mají

tak jestli máte v pekárně známého, tak by to neměl být problém

Autor: michalov®
Datum: 22.12.11 07:51

Tekuté to není.Spíše je to jako takové řídké těsto .U nás to občas mají (Hořice v Podkr.) Přítelkyně to občas kupuje i v Kopidlně. Mívají to v některých obchodech s potravinami,přesně jak píšete. Prostě budete muset přijet k nám do Podkrkonoší či do Českého Ráje. Nedá se nic dělat.

Autor: sebod®
Datum: 22.12.11 20:04
Předmět: RE (2x): Krkonošské kyselo 

Michalov. Zdraví Tě také Hořice! Sebodka

Autor: ivik®
Datum: 22.12.11 09:04

Dobrý den, jsemtaky z Krkonoš - Jilemnice a bydlím teď na svitavsku a tady si ho objednávám v pekárně den předem a oni mi ho druhý den přivezou do prodejny v kelímku.Jednou jsem kyselo zkoušela z kvásku,který jsem si vyrobila doma podle receptu na žitný chleba a taky to šlo. Když jedu do Krkonmoš,koupím si ho víc a doma rozdělím asi do 100g dávek a dám do mrazáku a po rozmražení je perfektně použitelný.Zkusila bych to i ze směsi na domácí chleba co prodávají v sáčcích v obchodech,asi by to také šlo.Zdravím a přeji hezké vánoce.

Autor: cyril®
Datum: 22.12.11 11:39

Pro domácí použití postačí, když si rozdrobíte běžný chléb a zalijete jej horkou vodou. Jinak na dobré kyselo Vás mohu pozvat k nám, máte to kousek.

Autor: babajaga®
Datum: 23.12.11 06:28

Děkuji vám všem za rady a přeji hezké Vánoce.

Cyrile, děkuji za pozvání, na dobré kyselo jsem ochotná přijít kdykoli! Jaga.

Autor: thomas07®
Datum: 02.01.12 18:26

Ještě to mají v jedné pekárně v Čáslavi.

Autor: cyril®
Datum: 02.01.12 18:44

Já bych řekl, že nejen v té jedné a ne ještě, ale stále.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků