Zdravotní pojištění - vymáhání nedoplatku

Autor: savana001® Datum: 03.02.12 17:44 odpovědí: 1

Dobrý den, dnes mi přišel dopis z mé zdravotní pojišťovny, že zjistili, že mám nedoplatek na pojistném za období od 1.9.1995 do 5.11.1995 a také od 1.2.1996 do 4.2.1996. V prvním případě za mě evidentně neodváděl pojistné zaměstnavatel - což doložím pracovní smlouvou. V období února 96 je mi podivné to, že mi 31.1996 skončil pracovní poměr a já 5.2. přišla na úřad práce evidovat se...

Moje dotazy jsou následující :

- jak dlouho zpětně může pojišťovna vyžadovat dlužné pojistné ( není to třeba po 16ti letech promlčené?) kromě toho, že se mi to zdá zcela naprosto sprosté - snad by si měli dělat uzávěrky a kontroly rok co rok a ne po 16 letech...

- do kdy se musí člověk evidovat na úřadu práce, pokud přijde o zaměstnání...Protože mám poschovávané všechny doklady, tak vím, že úřad práce u nás fungoval, rsp. měl úřední dny v PO a ST, takže asi proto jsem tam došla až 5. dne v měsíci...Skutečně si musím pojistné od 1. do 4.2. uhradit sama? To se nehradí měsíční paušál, ale rozpočítává se pojistné do dnů?

Díky, Alena

Upozornění
Tato otázka je 111 dnů bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Datum: 03.02.12 21:02
Předmět: RE: Zdravotní pojištění - vymáhání nedoplatku 

Dobrý den. U Vás už by mělo být promlčeno. Promlčecí lhůta u zdravotního pojištění je stanovena § 16 zákona č. 592/1992 Sb. Důležité je, že pětiletá promlčecí lhůta běží zvlášť pro předepsání pojistného a zvlášť pro vymáhání pojistného. To tedy znamená, že právo předepsat dlužné pojistné a penále se promlčuje za pět let ode dne splatnosti. Byl-li však proveden úkon ke zjištění výše pojistného nebo penále, nebo jejich vyměření, plyne nová promlčecí lhůta ode dne, kdy se o tom plátce pojistného dozvěděl. Jestliže tedy pojišťovna předepíše živnostníkovi úhradu pohledávky po delší době, stačí vznést písemnou námitku promlčení a daná částka již nemůže být požadována či vymáhána.

V současné době platí, že po skončení pracovního poměru se člověk na Úřad práce musí hlásit do tří dnů.

Ohodnoceno: 0x

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků