| registrace |
| hodnosti |
| výhody registrace |
| ztráta hesla |
| moje stránka |
| nastavení uživatele |
| ohodnocené odpovědi |
| oblíbené otázky |
| odpovědi na mail |
| moje otázky |
| které jsem založil(a) |
| do kterých jsem přispěl(a) |
| které jsem neviděl(a) |
| Plus+ |
Dobrý den,
mám dotazy ohledně opravy mzdy.
Zaměstnavatel mi chybně vypočítal mzdu za prosinec, chybu uznal a doplatí mi ji prý až ve mzdě za leden. Nemá povinnost ji vyplatit okamžitě? Pokud by doplatek byl až v lednové mzdě, musí asi opravit hrubou mzdu za prosinec? Protože jinak budu mít špatně PHV za 4. čtvrtletí (a vzhledem k tomu, že jsem od ledna nemocný, ovlivnilo by to jak náhradu mzdy za nemoc, tak i výši nemocenské). Tzn., že by musel opravit odvody na SZP a daň? Mám nárok na úroky z prodlení toho doplatku?
Děkuji Vám za rady.
To vypada jak kdyby to udelal schvalne, jen aby vam snizil tu nemocenskou. 
Taky že jo... 
Bude opravovat prosincovou mzdu, oprava by se měla v programu promítnout v prosinci, průměr by měl být tedy správný. Např. můj program na mzdy provede opravu v aktuálním měsíci (dejme tomu leden), opravené údaje se promítnou ve výplatnici za leden, ale průměr pro 4. Q se s provedenou opravou přepočítá.
Opravovat odvody za prosinec nebude, oprava se promítne v lednu, bude započítáno do odvodů za leden.
A úroky z prodlení - to nevím, ještě jsem se s tím nikde nesetkala.
Děkuji. Tím pádem ale nebude opravena hrubá mzda za prosinec, resp. vyměřovací základ pro SP, takže OSSZ vypočítá nemocenskou z nižšího vyměřovacího základu. 
V současné době už zaměstnavatel neodevzdává každý měsíc Přehled s výčtem jednotlivých zaměstnanců a jejich vyměřovacími základy, ale souhrnně pouze jednu celkovou částku za všechny. Teď se OSSZ dozví Váš VZ až, když zaměstnavatel odevzdá po třech týdnech nemoci zaměstnance Přílohu k žádosti o nemocenské dávky, do této Přílohy uvede VZ za předchozích 12 měsíců (každý měsíc zvlášť).
Asi záleží na tom, pokud marodíte déle jak 3 týdny, kdy jste odevzdal zaměstnavateli IV. díl neschopenky (Žádost o nemocenské dávky) a kdy on ho společně s Přílohou odevzdal na OSSZ. Pokud tu mzdu opravoval až po odevzdání (nejdříve po 3 třech týdnech nemoci), tak to tam bude VZ uveden samozřejmě špatný 
Snad jsem to napsala trochu srozumitelně 
Jj, postup zaměstnavatele v oblasti NP je mně zcela jasný, ale i tak děkuji za popis. 
Takže abych měl správně nemocenskou, tak by musel opravit i hrubou mzdu za prosinec a zároveň VZ pro SP (ZP), daň, což bude pro něho složité a pravděpodobně to tak neudělá.
Sice se nejedná z hlediska nemocenské o závratnou částku, ale už z principu, pokud udělá chybu, tak by zaměstnanec měl mít nárok na kompenzaci všech škod, které mu tím vznikly. 
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz