| registrace |
| hodnosti |
| výhody registrace |
| ztráta hesla |
| moje stránka |
| nastavení uživatele |
| ohodnocené odpovědi |
| oblíbené otázky |
| odpovědi na mail |
| moje otázky |
| které jsem založil(a) |
| do kterých jsem přispěl(a) |
| které jsem neviděl(a) |
| Plus+ |
Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s platy lidí s určitým vzděláním. Jestli má třeba člověk s vystudovanou VŠ (pouze Bc.) nárok na větší plat než obyčejný maturant?
řeknu Vám jak je to u nás ve firmě děláme tři zaměstnanci v dělnické profesi jeden má bc., další má maturitu, další má výuční list děláme všichni stejnou práci a dostáváme za to stejnou mzdu. Ale co mi říkal kolega nevěšel bych hlavu,Jak máš vysokou školu tak můžeš dělat jak u lopaty tak ředitele. Jak máš výuční list tak můžeš dělat jen u lopaty.
To není pravidlo. Může mít vyšší plat, protože splňuje kvalifikační předpoklady pro určité zařazení. Ale podle mého jsou důležitější schopnosti v tom určitém oboru. A to jak po stránce odborné, tak i umění reagovat na různé situace, být odvážný, ale s určitou dávkou opatrnosti a rozvahy. Důležité je i umění komunikace, ale bez toho ostatního to dlouho nevydrží. Možná jen v politice.
Bc byl předpoklad pro zařazení na vedoucí místa např. ve státní správě a samosprávě. Ale v soukromém podnikání je výše platu na rozhodování šéfa podle toho, jak se nový pracovník předvede v praxi a je pro jeho firmu přínosem. Škola dá určitý všestranný přehled a snad i posílí logiku - ostatní schopnosti musí získat v praktickém životě.
dobrý den, nebudu to dramatizovat, dost záleží na okolnostech - př. stavu doby a ekonomiky. Pracuji ve stavebnictví a naše platy jsou dost sníženy vzhledem k útlumu ekonomiky a útlumu stavebnictví a i vzhledem k neinvesticím státu do staveb obecně (dost věcí se zastavilo nebo odložilo),mám VŠ a také dost známých s maturitou, co jsou na tom platově o poznání lépe, protože dělají v jiném odvětví kde to jakštakš jede (potraviny, prodej potravin, textil apod.)
Já osobně znám človíčka s 9 roky základky na postu kde šéfuje 12ti ing. ... prostě umí a to se cení narazil na dobrou firmu...
Všem moc děkuji za odpovědi, jistě máte všichni pravdu. Jen jsem zapoměl dodat to důležité, že jsem měl na mysli dle platových tabulek státní správy a samosprávy. Tak tedy je to tam rozdělené na maturanty, lidé z VOŠ, lidé se 3letou VŠ a lidé s 5letou VŠ, nebo se to hazí nějak do jednoho pytle? 
Není to rozdělení na maturanty a další. Ale pro každou funkci je předepsané vzdělání. Nevím, jestli se to nezměnilo. Ale i když pracovník neměl předepsané vzdělání, měl šanci - tuším, že to bylo přechodná doba 5 let, si předepsané vzdělání doplnit. To se týkalo i třeba učitelů. Samozřejmě, že záleželo na rozhodnutí šéfa úřadu. A kdo nesplňoval kvalifikační předpoklady a nebo předepsanou praxi, měl o určitý stupeň nižší ohodnocení. To se zase mohlo řešit výši osobního ohodnocení. Ale jsem už 5 let v důchodu, tak se lecos mohlo změnit. Ale podle toho, jak vidím personální obsazení úřadu dnes, tak tam jsou stále i na vedoucích funkcích lidé s maturitou. Takže výrazné změny se asi nekonaly. Já jsem třeba šéfovala odboru "pouze" s maturitou na SEŠ a přitom jsem zde měla dvě vysokoškolačky - ostatní měli maturitu.
Takto se nejde ptát, rozdíl je u soukromé firmy a u státní, kde je požadavek určitého vzdělání a odstupňovány třídy dle vzdělání. Nedovařený by neměl mít více než celodostudovaný... ale známosti dělají divy...
Našeĺ jsem přesně co jsem hledal.Přesně tak - zařazení do platové třídy a platového stupně. 
Právě jsem k tomu našla základní právní předpis:
postupně upravovaný pro každý další kalendářní rok. Ale to hlavní je výše uvedené. Poslední novela je: 448/2011 Sb. - to už je pouze změna tabulky pro rok 2012 a několika málo §.
A to přechodné období, které jsem uvedla jako pětileté - jsou pouze 4 roky. Dál jsem to nekontrolovala - to už je na vás. 
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz