| registrace |
| hodnosti |
| výhody registrace |
| ztráta hesla |
| moje stránka |
| nastavení uživatele |
| ohodnocené odpovědi |
| oblíbené otázky |
| odpovědi na mail |
| moje otázky |
| které jsem založil(a) |
| do kterých jsem přispěl(a) |
| které jsem neviděl(a) |
| Plus+ |
Dobrý večer, poradili byste mi někdo, prosím, s touto rovnicí?
Nevím co s tím exponentem 2x. Chtěla jsem vytknout 3^x, ale když se násobí, tak se exponenty sčítají, a to bych dostala 3^2+x.

Ahoj,
3^2x se dá rozložit jako 3^2 krát 3^x, takže si to zkuste zapsat takhle a pak vytkněte, jdete spárvným směrem.
Ano, má dvě řešení, už to vidím,mohlo mě to napadnout hned... Zaveďte si substituci za 3^x,
dojdete k jednoduché kvadratické rovnici ve tvaru a^2 - 10a + 9. Zjistíte kořeny a ty pak položíte rovny 3^x. A máte obě řešení. 
Tímto způsobem jsem se dostala k výsledku 2, ale ve výsledcích mají 0,2. Netuším, jak na tu nulu přišli.

Šlo by to i takhle, jen při psaní posledního řádku musíte uvažovat, že 9 převedete buď na 3^2, nebo (-3)^2. Takže v tomto a následujícím řádku to je třeba rozdvojit.
Děkuji moc! 
Uf! Tak já bych řekl, že 3^(2x)=3^x * 3^x = (3^x)^2 ((tři na xtou, to celé na druhou)).
Použil bych substituci y=3^x
Pak by bylo: y^2 - 10y + 9 = 0, řešení jsou dvě: 1 a 9.
Dosazením zpět do y=3^x dostanem:
1) 1=3^x a z toho x=0
2) 9=3^x a z toho x=2
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz