Číslice - slovy

Autor: danuska00® Datum: 24.01.12 19:09 odpovědí: 8

Dobrý den,

chtěla by jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, jak mám napsat různé číslovky slovy. Např. 1956? Díky

Upozornění
Tato otázka je 120 dnů bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Autor: bena®
Datum: 24.01.12 19:17
Předmět: RE: Číslice - slovy 

Devatenáct set padesát šest. Na složensku se to myslím píše dohromady.

Ohodnoceno: 4x

Autor: hejkal®
Datum: 24.01.12 19:17

jedna dvě tři čtyři pět šest sedm osm devět deset

dvacet třicet padesát sedmdesát sto dvěstě třista pětset

tisícdevětsetpadesátšest, dvatisícedvanáct...

doplněno 24.01.12 19:24:

samozřejmě že třeba oddělovat řády... dvě stě, pět set, sedmdesát osm,

V písemném styku, zvláště odborném, se dává přednost uvedení čísel a počtu jevů číslicemi. Vypisujeme-li číslovky slovy, píšeme je zvlášť, např. jeden milion tři sta tisíc sedm set šedesát osm, dva tisíce dvě stě třicet jedna. Jen ve výjimečných případech, např. na složenkách, lze z bezpečnostních důvodů psát číselný výraz dohromady (značku měny píšeme vždy zvlášť).

koukni http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=791

doplněno 24.01.12 19:35:

omlouvám se za první příspěvek, kde píši tisícdevětsetpadesát šest dohromady, má to být samozřejmě tisíc devět set padesát šest...

napsal jsem to tak, jak se to píše u nás na Slovensku... spolu...

pozor, dvacet sedm ale sedmadvacet

Ohodnoceno: 1x

Autor: hop®
Datum: 24.01.12 19:32

Podle toho kam.

Třeba na složenku bývalo doporučení psát dohromady s velkými písmeny, tedy JedentisícDevětsetPadesátŠest, nevím jak je to dnes, složenku jsem nevyplňoval několik let...

Autor: pepr®
Datum: 24.01.12 20:32
Předmět: RE (2x): Číslice - slovy 

Kde jste přišel na ty velké písmena? Co si pamatuju, tak na všech složenkách je číslo psané jako jedno slovo, tudíž první velké a pak všechny malé Viz Česká pošta www.ceskaposta.cz/assets/sluzby/penezni-sluzby/cr/pka7.gif

Datum: 24.01.12 20:44
Předmět: RE (3x): Číslice - slovy 

A za číslo se doporučuje napsat vlnku nebo jinak vyplnit zbylý prostor, aby nešlo nic doplnit (jestli je předepsáno, čím přesně vyplit, to nevím¨.

Ohodnoceno: 0x

Datum: 24.01.12 20:50
Předmět: RE (3x): Číslice - slovy 

Na ta velká písmena jsem nepřišel, pamatuji si jejich používání z dob mládí, kdy o výpočetní technice věděla houby nejen pošta a složenky se vyplňovaly perem nebo kuličkovou tužkou barvy jiné než červené. V těch dobách bývalo doporučení, jak jsem psal! Prakticky to naprosto chápu, pokud složenku vypisoval někdo rozvrzaným plnícím perem, byla možná velká písmena užitečným vodítkem...

Autor: pepr®
Datum: 25.01.12 22:49
Předmět: RE (4x): Číslice - slovy 

Tak ten odkaz na složenku je sice nový, ale vypisování číslic jak jsem psal výše použivala už máti, když jsem byl malý capart.

Datum: 25.01.12 23:04
Předmět: RE (5x): Číslice - slovy 

Nechci se hádat, ani netuším, kolik Vám je, jestli třeba Vaše maminka není podobného věku jako moje ségra (anebo třeba naopak...). Moje máma dělala účetní a pak hospodářku základní školy, a těch složenek za měsíc vyplnila víc, než já za celý svůj život...

Nezpochybňuji Vaši zkušenost ani teorii o psaní čísel slovy a podobný přístup očekávám od Vás, děkuji. Tečka!

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků