Jeden stupidní vzorec ale problém

Autor: alexandr147® Datum: 11.12.11 19:49 odpovědí: 6

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat jak byjste pojmenovali vzorec Al(ClO3)3 bez googlu nebo periodické tabulky kde jsou nejčastěji vyskytovaná oxid. čísla pro jednonotlivé prvky ... ten vzorec mám v sešitu z gymplu ale ted nechápu jak jsem na něj tehdá přišel .. vím že sloučenina se jmenuje chlorečnan hlinitý ae nemám páru jsem na to před rokem přišel mohl by mě někdo poradit ... a předem upozorňuji že odpovědi víme že hliník ma ixod číslo III nepotřebuju vím i sám ... díky za pomoc

Upozornění
Tato otázka je 163 dnů bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Autor: jabraka®
Datum: 11.12.11 19:58
Předmět: RE: Jeden stupidní vzorec ale problém 

ClO3´ je aniont jednovazební,přesto že chlor v něm je pětivazební.Aniont chlorečnanový se tedy naváže na trojvazební hliník.Musí se zůčastnit reakce třikrát.Snad tohle vysvětlení pochopíš.

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x

Datum: 11.12.11 20:04
Předmět: RE (2x): Jeden stupidní vzorec ale problém 

jj to je sice hezké ale nemůžu si pamatovat kolikavazební je který anion apod. ... bych potřeboval nějaký návod s kterým zjistím název vzorce na který nemusím tyhle věci znat z paměti

Autor: anzionka®
Datum: 13.12.11 15:32
Předmět: RE: Jeden stupidní vzorec ale problém 

Pokusím se to jednoduše objasnit. Máme zadáno vytvořit vzorec chlorečnanu hlinitého. Kouknu se a vidím, že to je nějaká sůl. Vyjdu z toho chlorečnanu. Vím, že vznikl z kyseliny chlorečné. Doufám, že jak se tvoří kyslíkaté kyseliny víte. Kyselina chlorečná - HClO3. Z tém musím udělat sůl, tj. chlorečnan. Oddělím tedy vodík, ale musím si zapamatovat jeho oxidační číslo, což je I. Kouknu se na vzorec a vidím hlinitý, takže píšu Al. Pak za Al napíšu tu sůl, tj. chlorečnan. Vznikne Al(ClO3)3. Ta trojka za tím chlorečnanem, to máte vysvětleno na fotce (víme , že -itý je oxidační číslo III). Snad jsem vám pomohla.

Ohodnoceno: 2x

Datum: 13.12.11 15:38

Ale pozor!

Datum: 13.12.11 17:55

Díky za odpověď ... doufám že vás nenaštvu kdy vám řeknu že jsem na to přišel ještě ten večer a sám

Datum: 13.12.11 17:57
Předmět: RE (3x): Jeden stupidní vzorec ale problém 

Nebojte nenaštvete, ale alespoň máte jistotu, že jste na to přišel správně.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků