| registrace |
| hodnosti |
| výhody registrace |
| ztráta hesla |
| moje stránka |
| nastavení uživatele |
| ohodnocené odpovědi |
| oblíbené otázky |
| odpovědi na mail |
| moje otázky |
| které jsem založil(a) |
| do kterých jsem přispěl(a) |
| které jsem neviděl(a) |
| Plus+ |
Dobrý den...
Nezná někdo z Vás odkaz na webové stránky, na kterých bych mohla nalézt významné ČESKÉ osobnosti, které pocházejí z Prahy. Může se jednat o vědce, umělci, či spisovatele. Prolezl jsem již celý Google a všude nalézám pouze osobnosti, které jsou s Prahou nějakým způsobem spojoney. Já ale potřebuji přímo rodáky. Kdyby také někdo vyjmenoval z hlavy, budu moc rád... Skutečně už nevím, kde hledat.
Vyčerpávajícií seznam nedám (asi to ani nejde), ale zkuste heslo"pražská německá literatura. Tam jich najdete dost: Kafka, Rilke, Meyrink... a další (jeden odkaz je například http://www.vaseliteratura.cz/…azska-nemecka-literatura.html.
A třeba byvám poradili zde: http://www.klubprazskychpatriotu.cz/
Franz Kafka, Egon Erwin Kisch, Karel Heřmánek, Lucie Zedníčková, Michael Kocáb, Petr Uhl, Václav Havel, Dagmar Patrasová, aj...
Ještě doplním... skoč si na českou Wikipedii!
už si to moc nepamatuji.. ale třeba: Václav I. a II. a III., Karel IV., Jan Lucemburský, Jiří z Poděbrad, Přemysl Otakar I. a II., Boleslav I. ještě jeden Václav, ten byl kníže,
z těch umělců třeba malíř Antonín Slavíček, herec S.K.Neumann, básník Karel Hynek Viléme Hynku Jarmilo, Matyáš Braun sochař, Jaroslav Hašek, co má na svědomí třeba Švejka, Oldřich Nový, E.E.Kisch, Jan Neruda a plno plno dalších...
jedna rada, když něco hledám na webu, tak píšu do vyhledavače to , co hledám... vždyť stačí napsat heslo pražstí rodáci nebo rodáci z prahy nebo slavní pražané nebo napsat čeští slavní a kouknout,kde se narodili,
ten Klub pražských patriotů bere jenom žijící osoby, takže Otec vlasti, nebo Kristián mají smůlu...
díky kartagincovi za opravu a upřesnění... je to už opravdu nějaký pátek, co se narodili, a i mně se to už sem tam plete...
Tohle bych přeci jenom trochu zpochybnil. Karel IV je v pořádku, ač v mládí žil na francouzském dvoře, ale v Praze se narodil, naporti tomu Jiří z Poděbrad (a z Kunštátu) sem nepatří , i kdž se nenarodil v Kunštátu, ale možná v Poděbradech, možná taky ne, ale rozhodně ne v Praze., a král cizinec Jan Lucemburský se nenarodil dokonce ani v Čechách. To ostatní jsou dobré tp, ale raději bych to (nejen u těchto návrhů, ale vůbec) na místě tazatele jednotlivě ověřil, konc konců rádcové radí bez záruky a všechno je to na něm, co si z toho vybere. (Těch mých rad výše se to samozřejmě také týka.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz