| registrace |
| hodnosti |
| výhody registrace |
| ztráta hesla |
| moje stránka |
| nastavení uživatele |
| ohodnocené odpovědi |
| oblíbené otázky |
| odpovědi na mail |
| moje otázky |
| které jsem založil(a) |
| do kterých jsem přispěl(a) |
| které jsem neviděl(a) |
| Plus+ |
Zdravím,
mám takový problém.
Vypravte se do Muzea městské hromadné dopravy v Praze.
Vypravte se do Muzea městské hromadné dopravy.
Bude i v druhé větě velké m? Je to z diktátu pana Svěráka a já si nejsem jistá. On to zdůvodnil v první větě, ta s tou Prahou, tak, že je to název instituce, takže velké m. Jenže pokud tam nebude ta Praha, bude to pořád velké m? Díky moc.
Ještě se omlouvám za název otázky, to je překlep, nemluvím nějakým hantecem. Ale navíc nevím, jak to mám opravit, asi to nejde. 
Dobrý den. Podle mého názoru v druhé větě má být malé m, protože se může jednat o kterékoliv muzeum, zabývající se tématikou hromadné dopravy. V první větě je jasně dáno, že se jedná pouze o to jedno muzeum, které je v Praze. V druhé větě se může jednat o jakékoliv muzeum hromadné dopravy. Podle mého názoru by mělo být v druhé větě malé m.
Přesně tak, bez přesného určení malým. Je to stejné jako: Studuji gymnázium X Studuji Gymnázium v Horní Dolní. 
Ale zase si vemte, že Hlavní nádraží je také velké h a nepíše se, že leží v Praze. To proto, že je jen jedno. A podle mého názoru je to i s tím muzeem. Nevím, zda existuje ještě nějaké muzeum hromadné dopravy, ale myslím, že je jen jedno, a to v Praze. No já se modlím, aby to bylo velké m. Já jsem totiž do diktátu napsala velké. To je jako Divadlo J. K. Tyla, ne?
On je právě celý diktát o tomto muzeu. Tak nevím. Vizte. link http://www.ceskatelevize.cz/i…vysilani/10318512025-diktat/.
Protože Hlavní nádraží je název zastávky. Všechny zastávky mají v jízdním řádu velké písmeno.
Čeština je záludná. Pokud bylo i tou druhou větou myšleno právě to jedno muzeum, což by mělo vyplynout z předchozího textu, pak je podle mého názoru skutečně správně velké M. Pokud by ale byly tyto věty napsány takto samostatně bez dalšího textu, tak první M velké a druhé m malé. Vycházím ze zkušenosti ještě ze základní školy, kdy jsme jednou měli diktát o Pražském hradu. V jedné větě bylo napsáno, že někdo šel na Hrad, nebo jak to bylo a bylo myšleno z předchozího textu právě ten Pražský tak tam bylo velké H.
Jak kdy - příklady: vlak přijede na hlavní nádraží; stanice pražského metra Hlavní nádraží
Diktát jsem nečetl, ale pokud z kontextu vyplývá, že se jedná o nějaké konkrétní muzeum, mělo by být s velkým písmenem, i když přímo v konkrétní větě nemusí být toto zmíněno.
Konečně člověk, který mě trochu podpořil duševně
. Právě, že celý diktát je to tom konkrétním Muzeu městské hromadné dopravy, které se nachází v Praze.
Ještě pro ty, kterým by se nechtělo dívat na video, je zde link http://zpravy.idnes.cz/diktat.aspx?iddiktat=124 na text diktátu. I kdyby bylo vynecháno v Praze, tak z konce předposlední věty vyplývá, že tramvaje jezdily skutečně v pražských ulicích.
No jo, jenže když mi to bude někdo diktovat, nemůžu uprostřed článku tušit, co bude v předposlední větě.
A není naší metropolí myšleno naše hlavní město, tj. Praha? To je hned v první věte. Já nevím... Ale doufám, že tam bude velké m. 
S tím já problém nemám. Jenom mě zajímá, jak by se to psalo, kdyby tam nebylo to v Praze.
Na tom Vašem odkazu nic do textu nedoplňujte, klikněte na "Vydohnotit" a poté na "Zobrazit opravený text". Všechny pravopisné chytáky uvidíte červeně a správný text.
Když se nebude jednat o název instituce, tak se píše malé "m", například muzeum městské hromadné dopravy v Brně
I když z diktátu vyplývá, že jde o to muzeum v Praze? Já vím, už jsem trochu paranoidní, myslím si, že pokud si to budu dostatečně dlouho říkat, to že tam bude velké M, tak to opravdu bude. 

Můj názor je, že pokud jde o konkrétní instituci, píše se s velkým písmenem. Např.: V Praze jsme se vydali na Hrad (rozumí se na Pražský hrad). Ale jinak: Na výletě jsme se šli podívat na hrad (nějaký hrad). Záleží na tom, myslí-li pisatel konkrétní instituci, která se píše velkým písmenem nebo obecný pojem. Záleží tedy, jestli jste se vypravili do nějakého muzea nebo do Muzea, které se tak jmenuje a jen jeho jméno v textu zkracujete.
V diktátu je jasně řečeno, že se vypravili do Muzea městské hromadné dopravy, které leží v Praze. Dokonce tam ten diktát pan Svěrák dětem diktoval a pak se spolu s nimi projel tramvají Prahou.
Situace je prostší,pokud jde o název,pojmenování - píšeme velké písmeno.Pokud jde o anonymní popis,napíšeme s malým.
JABRAKA
I ve druhé větě velké.
Některá pojmenování, která jsou od původu obecná (např. policie,armáda,obchodní banka, archeologický ústav, ministerstvo financí, vlastivědné muzeum, horská služba) mohou být zvolena i za oficiální název konkrétní organizace. Často se k nim připojuje nějaká specifikace, např. Policie České republiky, Archeologický ústav AV ČR, Horská služba České republiky. V takovém případě je namístě psát velké písmeno. Pokud není uveden celý oficiální název nebo se obecné pojmenování shoduje s oficiálním názvem instituce, pak vždy záleží na tom, co má píšící na mysli: zda jen signalizuje druh činnosti vyplývající z daného pojmenování, nebo zda mu jde o instituci, která se tak jmenuje.
Zdroj: ( http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=188)
Takže pokud to dobře chápu, tak by teoreticky mohla učitelka uznat obě varianty, protože každý student si to mohl vyložit po svém. I když většina třídy, včetně mně, má velké m. A mít za takovou prkotinu dvojku, to by byla opravdu smůla, která mě možná čeká. 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz