| registrace |
| hodnosti |
| výhody registrace |
| ztráta hesla |
| moje stránka |
| nastavení uživatele |
| ohodnocené odpovědi |
| oblíbené otázky |
| odpovědi na mail |
| moje otázky |
| které jsem založil(a) |
| do kterých jsem přispěl(a) |
| které jsem neviděl(a) |
| Plus+ |
Tahle otázka mne napadla dnes při sledování Taxík; otázka byla, co provedl Hitler v osmatřicátém, čemu se říká Anschluß. Na to se samozřejmě neptám, příslušníci mé generace (a tedy i já) si to vybaví okamžitě. Ale soutěžící nevěděli, a tak se ptám: učí se to ještě dneska a pokud ano, na jakém stupni? Jsou tu jistě autenyičtí zpravodajci k tomuto tématu.
Víš, že ani já si neuvědomuji, že bych tenhle výraz znal, natož ze školy?
Nojo, v mé době jsme to neznali ze školy, dnes už asi jedině ze školy. Bůhví, jestli to připojení rakouska neznám z Voskovce a Wericha. (Ale to spíš ne.)
připojení Rakouska
V+W už v té době byli v USA.
JABRAKA
Já vím co to je, jsem na SŠ a 2. světovou válku jsme ještě nabrali. Mám pocit, že jsme se to učili na ZŠ, ale nevím kdy. Možná v 8. ročníku? Lidé by to mohli znát nejenom ze školy, ale třeba i z TV.
Dívala jsem se na Taxík, a to slovo jsem také slyšela prvně v životě. Myslím, že ve škole nám toto slovo nikdy neříkali, ikdyž to připojení Rakouska ano, ale jinak vysvětleno.
Učí se to, ale pojem Anschluß se třeba na základce může zmínit jen okrajově (že se to tak nazývá), nebo s přepisem česky "anšlus Rakouska". V dějepisu dnes chybí trochu prožitek doby, je toho na výuku nastaveno moc a dětem kolikrát lehce splynou důležité a nedůležité věci. A jsme časově zas dál ... ještě koncem 90.let jsem zažila základky, kde se učilo do "osmašedesátého" a pak radši už ne, dnes je pro děti druhá světová opravdu historií. Letí to
) ...
Jsem generace Husákových dětí a co je anšlus vím - učili jsme se to na gymnáziu. Anšlus Rakouska Hitlerem např. Ale mám takový dojem, že mému synovi by to už nic neříkalo... Musím se ho na to zeptat.
Mám pocit, že jsme se ta fakta učili při prvním průchodu dějepisem na základce i při druhém na gymplu. Na sichr to ale nevím, historie jde úplně mimo mě a moje znalosti jsou víceméně žádné. Anšlus jsem ale nikdy neslyšel, ve škole asi taky ne, i když jsem z oblasti, kde se germanismů používá/používalo spousta.
No my jsme se to v dějepise určitě učili, ale nejsem si úplně jistá kdy přesně. Myslím že tak v kvartě, resp. v 9. třídě, což byl rok 1999-2000.
Já jsem se to učil v deváté třídě tj. školní rok 2010-11
Takže se to pořád učí...
I Když správně bych měl asi napsat v kvartě - čtvrtém ročníku osmiletého gymnázia, Jak je to na běžných ZŠ nevím...
Jo, učí se to ještě, ale ted se to už píše Anschluss.
Ony jsou i medaile, které se udělovali vojákům a nacistům, kteří se podíleli na Anschlussu. A je tam napsáno, přeloženo do češtiny" Jeden lid,jedna říše, jeden vůdce".
Stále pozorně sleduji a všem děkuji, ale bidy jsem již rozdal. částečně náhodným výběrem, protože "ohodnoceníhodných" odpovědí je víc. A pravda je, že podle nových pravidel by se mělo psát anschluss, jen nevím, jestli to všichni Němci akceptovali 
Jsem prvním ročníkem na střední. Co je anschluss vím, ale ze školy to nemám. Slyšela jsem to v jednom dokumentu o Německu, kde to vysvětlovali.
Asi to učí, ale taky záleží jak na které škole... 
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz