Rozdíl monetární a měnová politika

Autor: jaaaniik Datum: 13.06.10 16:51 odpovědí: 2

Dobrý den,

nevíte někdo jestli je rozdíl a popřípadě jaký je rozdíl mezi monetární a měnovou politikou? Na střední škole jsem se učila, že je to to samé, ale v knize jsem narazila na to, že monetární politika ovlivňuje ekonomiku prostřednictvím množstvím a ceny peněž v ekonomika a ta měnová politika, že by měla ovlivňovat ekonomiku prostřednictvím měnového kurzu. Tak teď v tom mám zmatek a nevim jak to tedy má být správně.

Děkuji

Upozornění
Tato otázka je 605 dnů bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.06.10 17:49
Předmět: RE: Rozdíl monetární a měnová politika 

No vzato doslova, monetární e peněžní. Já bych to ale neviděl tak rozporuplně, ono může jít o úsus jednoho autora, v každém případě je to politika svázaná s penězi a manipulací s nimi. Něco je ve Wikipedii, mně to přijde, že v chápání té knížky je měnová politika prostě speciální část politiky monetární. Hlavní je obsah a metody, o nichž knížka mluví.

Ohodnoceno: 0x

Autor: mathe
Datum: 13.06.10 18:19
Předmět: RE: Rozdíl monetární a měnová politika 

Stejně jako Kartaginec soudím, že jde o specifické rozlišení autora knihy mezi dvěma cíli a oblastmi působení měnově politických institucí. Obrátíme-li se k "autoritě nejvyšší" - tedy k ČNB, najdeme používání pojmů "monetární politika" a "měnová politika" jako synonyma, viz. např. následující text:

http://www.cnb.cz/miranda2/ex…0091020_bankovni_institut.pdf

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků