| registrace |
| hodnosti |
| výhody registrace |
| ztráta hesla |
| moje stránka |
| nastavení uživatele |
| ohodnocené odpovědi |
| oblíbené otázky |
| odpovědi na mail |
| moje otázky |
| které jsem založil(a) |
| do kterých jsem přispěl(a) |
| které jsem neviděl(a) |
| Plus+ |
Zdravím,
před nějakou dobou mi odkvetla orchidej. Občas se tam nějaký nový pupen objeví, ale brzy zaschne (viz výběžky na stonku).
Co s ní mám provést? Nechtělo by to zastřihnout? Kde?
Děkuji.

Nestříhat.Nechte ji v klidu,jen zalévat či rosit.Ona se probudí až zase přijde její čas...
Já osobně je nestříhám, dostávám fialové, kvetou znova na stejném stonečku, jen je rosím.
Záleží, jaký máte druh, tady je rada z netu:
Orchidej po odkvetu.
Odstřihnout stonek?Takže jen rozprašovačem? Nic víc?
Ano,rozprašovačem...
Jak casto rosite? Dekuji
Tady jsem zapomněla dát odkaz z netu: Je to výborné hnojivo na list.
všechny stonky odstřihávám .) je mi jedno,o jaký druh se jedná .) a orchideje kvetou stále .))ten nevzhledný šlahoun tam nenechávám .)hezký den ))
Já jsem v pěstování orchidejí laik. Předloni jsem dostala krásnou fialovou - dlouho kvetla a já byla šťastná jak blecha.
Byla to moje první vysněná a hlavně darovaná. Odmítala jsem si ji koupit sama.
Po odkvětu stonek zaschnul, nechala jsem ho tam a orchidej vyhnala nové dva výhony a opět krásně kvetla. Druhou, bílou jsem dostala loni. Ta nekvetla tak dlouho. A když jsem se chystala odkvetlé ale zelené výhony zkrátit nad třetím očkem (jak jsem někde vyčetla), tak jsem zjistila, že začínají opět rašit. Zatím uspěšně nasazuje malá poupátka, tak čekám a doufám, že mi vynahradí vlídné zacházení a krátké kvetení.
Takže u každé orchideje jiný postup a zatím nedokážu odhadnout, který je lepší. Musím počkat na to, jak se zachová ta moje druhá bílá.
Odkvetlý stonek proto neseřízněte celý, ale nejníže v jeho spodní třetině - nad třetím nebo čtvrtým očkem. Pod místem řezu často vyraší nový a kvetení se opakuje.Ale když stvol zůstává pěkný a zelený i po odkvětu, není třeba jej stříhat vůbec, někdy znovu rozkvete jeho prodloužená část.
Zdroj: http://www.ireceptar.cz/zahra…-phalaenopsis-neboli-murovce/ a ještě přidám:
http://www.ireceptar.cz/zahra…orchideje-kompletni-pruvodce/ Někdy se rady rozcházejí a tak doufám, že až jich budu mít víc a delší dobu, tak už to budu mít vychytané a budu jim dělat pomyšlení. 
Orchidej má ráda světlo a teplo, jste v paneláku, tak každý den, rosím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz