Pažitka - proč je pořád tenší a tenší

Autor: helinka1984* Datum: 06.06.11 15:53 odpovědí: 9

Na balkóně pěstuji v dostatečně prostorném květináči pažitku...i když jsem ji několikrát seřezala (dost ji používám) je pořád tenší a tenší Čím to je? Dá se s tím něco dělat? Přitom když jsem ji koupila byla silná...Pozakoupení jsem ji přesadila do květináče, dala hlínu (= nepěstuju ji v tom pidi květináčku bez hlíny, ve kterém jsem ji přinesla...). Předem děkuji za rady!

Upozornění
Tato otázka je 345 dnů bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Autor: strejc®
Datum: 06.06.11 15:59
Předmět: RE: Pažitka - proč je pořád tenší a tenší 

Zemina je zřejmě chudá na vápník, který pažitka vyžaduje.

Ohodnoceno: 0x

Autor: helinka1984*
Datum: 06.06.11 16:13
Předmět: RE (2x): Pažitka - proč je pořád tenší a tenší 

A jak mám vápník pažitce dodat? Nemám s tím zkušenost...

Co by řekla pažitka na samozavlažovací truhlík?

Autor: hejkal®
Datum: 06.06.11 16:30
Předmět: RE (3x): Pažitka - proč je pořád tenší a tenší 

někde na ulici zvedněte kousek opadané klasické omítky, rozdrobte a nasypte do květináče... v omítce je vápna dost a je už pěkně vyzrálé...

Autor: nadne
Datum: 06.06.11 17:43

Helinko, pažitka, jako každá rostlina, potřebuje v půdě výživu. Tím, že ji často seřezáváte, tím vlastně jí odebíráte asimilační plochu a vůbec její "podstatu" . Ale k tomu pažitka slouží. Aby opět zesílela, tak doporučuji: Připravte si další 2 až 3 květináče, dolů dejte do každého na otvor víčko od piva, nad to trochu kamínků a písku. Pak si přineste výživnou zahradní zem, můžete i kompost, a do každého květináče (i toho původního) dejte asi do poloviny tu výživnou zem. Ten původní trs pažitky samozřejmě z původního květináče vyjměte, oklepejte kořeny a ROZDĚLTE (=opatrně roztrhněte) TRS NA TŘI ČÁSTI (pokud máte tři květináče). No, a pak už jenom každý nový menší trs zasaďte do nového koflíku a zasypte novou zeminou. Tu původní zeminu vyhoďte. Do hloubky sázejte tak, aby pažitkové cibulky byly asi 3 až 5 cm pod povrchem. Zalévejte vydatně, ale v misce aby voda dlouho nestála. Můžete i něčím do vody občas trochu přihnojit (cereritem?).

A teď to seřezávání: Vždy seřízněte jiný trs. Tedy každý trs nechte nějakou dobu obrůst, třeba alespoň tak do výšky 15 cm, aby se pažitka z toho seříznutí dokázala vzpamatovat. Pak zase řežte druhý trs, a pak řežte třetí trs. Takto doufám že Vám bude dávat snítky nepřetržitě nejméně 2 roky. Až zase zeslábne, opět přesaďte do nové země. Poupata nenechávejte vykvést, nýbrž je včas ustříhněte (netrhejte, stopky pod nimi by zežloutly).

Autor: jabraka®
Datum: 08.06.11 13:06

Také jsem přinesl dva trsy,v Kauflandu jej prodávali za 2 Kč,nekupte to.

Udělejte to, jak radí Nadne.

JABRAKA

Autor: lidus®
Datum: 08.06.11 17:22

Já jí vysadím na léto do zahrady a máte vidět jak je pak krásná.

Autor: hanys®
Datum: 12.06.11 20:47
Předmět: RE (2x): Pažitka - proč je pořád tenší a tenší 

pazitka patri do zeme.kdyz uz ji mate v kvetinaci,dejte slaby roztok kurincu,babicka to tak delala a docela to funguje.

Autor: juglans®
Datum: 12.06.11 22:20

pokud ma vyzivnou zeminu,ma svetlo?Nebo na kvetinac moc neprazi?Ja tedy nemam moc zkusenosti s pestovanim v kvetinaci.Letos jsem si predpestovala do kelimku brzy z jara a byla slaboucka.Po vysazeni na zahon,to trvalo dosti dlouho,ale uz je pekna,zrovna tak petrzelka.Co zkusit nejak kvetinac izolovat,treba je to prehrivanim.

Autor: hanys®
Datum: 13.06.11 21:26

pazitka proste kvetinace nechce,experimentoval jsem dlouho,ale zemina je pro ni to nejlepsi

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků