Poradna
 

Jaký ztužený tuk do cukroví?

Od: Datum: 09.12.09 10:53 odpovědí: 11 změna: 21.12.09 11:00
avatar

Jakou máte zkušenost s používáním ztuženého tuku do cukroví? Používala jsem ho do tzv. vejskoček a pak do domácí čokolády. Už pár let se mi zdálo, že čokoláda nemá žádnou chuť. Kde jsou ty časy voňavé domácí čokolády mého dětství.

Dnes jsem se snažila zadělat těsto na kokosové kakaové věnečky, kam také ztuž. tuk přijde a nešlo mi to vůbec zpracovat. Tak jsem zkusila kousek tuku rozpustit v mikrovlnce. Musela jsem ji dát na plný výkon na tři minuty, než se tuk aspoň ohřál, ale neroztekl se. Varná miska byla přitom docela horká a to mi mikrovlnka ještě přitom jiskřila. *cert* Mám pocit, že to už není nic jiného, než jen nějaká nechutná umělá hmota.

Jednou jsem zkoušela Plantu, ale ta mi vyloženě smrdí.

Máte někdo tip na dobrý poctivý ztužený tuk vhodný do cukroví? Existuje vůbec něco takového?

avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

 

 

Seznam odpovědí:
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mi*
Datum: 09.12.09 11:43
Předmět: RE: Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 

Používám Omegu nebo Ivu. Tuk vždycky nastrouhám.

 
Od: moxa®
Datum: 09.12.09 11:47
Předmět: RE: Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 
avatar

Moje maminka používá do čokolády Omegu a nemůžeme si stěžovat. Ale slova "dobrý, poctivý" a "ztužený tuk" nemůžete použít v jedné větě. Už z podstaty věci, že tuk drží i při vyšší teplotě, je jasné, že to musí být něco děsivého. Já osobně si představuju, že se to přilepí někde v trávicím traktu a když máte štěstí, za pár let se to přilepí na něco jiného a vyjde to ven...takže já když vidím v nějaké potravině uvedený "ztužený tuk", tak se jí obloukem vyhnu. Fuj. *blee*

 
Datum: 09.12.09 11:56
Předmět: RE (2x): Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 
avatar

Udělat domácí čokoládu bez ztuženého tuku prostě nelze. Dále ho dávám jen do vejskoček a do těch dnešních věnečků. Jinam ne, proč taky. Ani Heru ráda nemám a dávám ji nanejvýš tam, kde je výslovně psaná.

V Americe ho prý dávají dokonce do krémů do dortů. Tak to si už vůbec nedovedu představit *bzum*

Datum: 09.12.09 11:56
Předmět: RE: Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 
avatar

Také používám Omegu a nemám problém, ale Jani - při rozpouštění v mikrovlnce nastavím spíš nižší výkon a delší čas a několikrát během mikrovlnění rozpouštějící se hmotu v misce promíchám lžičkou (a kostku tuku předem nakrájím na několik menších kousků), aby to bylo rychlejší. Držím palce!*palec*

 
Od: mamcazmoravy*
Datum: 09.12.09 19:08
Předmět: RE: Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 

Ztužený tuk používám velmi vyjímečeně, ale když už na to přijde, tak se mi osvědčila Lukana v modrém obalu (pozor - existuje ještě jiná Lukana se zlatým obalem a ta není ztužená, je měkká). A co se týká rozpouštění, tak vždy jedině na vařiči v malém kastrolku, někdy i po chvilce ohřívání vypnu, nechám chvilku v klidu, pak zase zapnu a trochu přihřeju. Mám pocit, že pomalé ohřívání je lepší a na vařiči si to líp ohlídám.

 
Datum: 09.12.09 23:08
Předmět: RE (2x): Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 
avatar

Dík za tip*palec*

Od: ilona*
Datum: 15.12.09 18:09
Předmět: RE: Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 

Zdravim,ja davam do vseho,tedy i do cokolady,maslo.Voni to krasne a je to bez problemu.

 
Od: pt®
Datum: 15.12.09 18:26
Předmět: RE (2x): Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 
avatar

Jsem přesvědčena, že nejlepší je máslo, ale i nejdražší. PT /stařenka/

 
Od: qwert*
Datum: 17.12.09 00:17
Předmět: RE (3x): Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 

Ano, máslo ničím nenahradíš - ale jak tak o tom přemýšlím - to nikdo z vás nepoužívá HERU? *nevi*

 
Datum: 16.12.09 09:54
Předmět: RE: Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 
avatar

Použila jsem Ivu na pracny - nastrouhala jí do těsta, nechala těsto den odležet. Druhý den jsem ho vyndala z ledinčky a dala na linku vedle sporáku, mezi tím se mi pekly rohlíčky a další cukroví a těsto od toho tepla po hodince povolilo a šlo s ním dobře pracovat. Většinou těsto rozpracuju po částech, jde to líp.

 
Datum: 21.12.09 11:00
Předmět: RE: Jaký ztužený tuk do cukroví? 
 
avatar

já jen k tomu proč mikrovlnka jiskřila... princip mikrovlnky je v tom, že rozkmitá molekluly vody a ty jak vibrují, tak třou a tím vzniká teplo. Proto se dobře ohřívají věci, které v sobě mají vodu a ty, které vodu neobsahují se samozřejmě ohřát nedají. V tom tuku bude nějaká voda, ale zřejmě tak málo, že kmitat nemá co a vlnky se nemají kde utábořit, proto to jiskření a nic rozpuštěného ;)

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

socialní sítě
RSS poradny Poradte.cz
 
Copyright © 2004-2014 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.
Poradte.sk - poradňa pre vás | Píše.cz - založte si blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - pohlednice, básničky, sms | Zkráceno.cz - zkacování odkazů