Tlumivka nebo předřadník?

Autor: jiri99® Datum: 08.02.12 16:45 odpovědí: 13

Ahoj, u zářivek se používá buďto el. předřadník, nebo tlumivka a startér? Nebo el. předřadník a startér? Mám v zářivce startér a ta druhá věc je tedy tlumivka nebo předřadník - http://semperlite.com/product…ts/main.php?PR_ProductID=2697? Ono se to nějak kombinuje? Pač se to dost zahřívá, což mě trošku rozčiluje. Jak to efektě chladit? Či vyměnit?

Děkuji.

Upozornění
Tato otázka je 103 dnů bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Autor: hejkal®
Datum: 08.02.12 17:28
Předmět: RE: Tlumivka nebo předřadník? 

na tom obrázku je obyčejná tlumivka a k ní se používá i startér... obrázek zapojení třeba na http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjTaa8WZvQUnoAoGUidr5MwdmacRv7dAXpVgAivNV1qG2SGOMoPg

Elektronický předřadník je kompaktní elektronický zařízení, které zářivku rozsvěcí a po rozsvícení napájí střídavým proudem o frekvenci 30 až 50 kHz. Předřadník nahrazuje konvenční přístroje: tlumivku, startér, kompenzační kondenzátor.

více na http://www.google.com/search?q=p%C5%99ed%C5%99adn%C3%ADk&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:cs:official&client=firefox-a

tlumivka se zahřívá průchodem elektrického proudu jako každá cívka... s tím nic neuděláte, je na tu teplotu dimenzovaná... vyměnit snad v případě, že se uvolní a bude v rytmu 50 Hz bzučet, bručet, dělat kravál...

doplněno 08.02.12 17:44:

u předřadníků teplotu uvádí v katalogu od 35 do 50 stupňů C

Ohodnoceno: 2x

Autor: jiri99®
Datum: 08.02.12 17:32
Předmět: RE (2x): Tlumivka nebo předřadník? 

Děkuji, měl jsem v tom bordel. Myslel jsem si že je to tlumivka.. Ten předřadník se taky tak zahřívá? Mám to v krytu akvárka a když to svítí celý den, teplota mi leze dost nahoru.. Děkuji

Autor: bmbx®
Datum: 08.02.12 18:05
Předmět: RE (3x): Tlumivka nebo předřadník? 

To chce zářivky vyměnit za LEDky, prý se to rybičkám líbí a nehřeje to.

Ohodnoceno: 0x

Datum: 08.02.12 18:08
Předmět: RE (4x): Tlumivka nebo předřadník? 

V poslední době nemyslím na nic jiného.. Asi to jinak nedopadne. Dle mě i spotřeba bude o dost menší..

Datum: 08.02.12 21:14
Předmět: RE: Tlumivka nebo předřadník? 

to na fotce je obyčejná tlumivka, a k ní patří startér a kondenzátor.

Předřadník má všechno v sobě ale je to zmenšené a je to na tiš´táku..Ale nesjou moc slopehlivé.U starých zářivek ti na opravu stačil šroubovák a daný funkční díl,u těchto aby sis sehnal pájku, součástky cín,atd...A je stím moc práce,já dávám přednost zářivkám s tlumivkou.

A k tomu zahřívání-tlumivka je ve své podstatě trafo s jedním vinutím.A hřeje se stejně jako každý jiný transformátor nebo cívka..Vzhledem k tomu,že do tělesa zářivky neproudí moc vzduchu ,tak dávat tam chladič bude zbytečné.Zkus dát slabší trubici-např pokud tam máš teď 60W tak tam dej třeba 45W.U předřadníku to je to samé,možná se bude hřát i více než ta tlumivka.

Ale chaldič tomu moc nepomůže,to bys musel mít zářivku bez vrchního krytu ale i toho pod trubicemi,aby tam mohl vzduch.

Zkus to s těmi trubcemi.

Datum: 08.02.12 22:51
Předmět: RE (2x): Tlumivka nebo předřadník? 

Slabší už dát nemůžu. Takže buď to z krytu tu tlumivku vyhodit někde ven a nebo ty ledky. Ledky se jeví jako nejlepší řešení. Sice investice, na druhou stranu menší sptřeba, delší životnost a hřátí prakticky žádné..

Datum: 08.02.12 22:57

no aspoň ti tulmivka ohřívá vodu v akvárku..

Když ledky tak ti budou stačit ty na 12-24 voltů (jsou bodovky) a k tomu zdoj-nějaké trafo z 230 na 12v a potřebný proud.Trafo z nabíječky na autobaterie,ale nevím kolik má ampér.

A s tou tlumivkou bacha je na 230V,aby sis neusmažil rybičky,až ti spadne do vody...

Datum: 08.02.12 23:01

ty (obyčejné) ledky už v dnešní době jsou cenově srovnatelné s klasickými zářivkami.Takže zas taká investce to nebude.

Datum: 09.02.12 10:30
Předmět: RE (4x): Tlumivka nebo předřadník? 

Ono to není tak jednoduché, najdi "levnou" ledku, co má světelný tok 1350lm a minimální spotřebu. Co jsem objevil, vychází tak okolo pěti stovek až litr. Nějak to vykutím a do těch pěti bych se měl vlézt..

Datum: 09.02.12 16:07
Předmět: RE (5x): Tlumivka nebo předřadník? 

to mi chceš říct že tam chceš nacpat diodu která má 1350 lumenů? Tak ti řeknu,že do 500 kč se nevejdeš.Já mám ruční svítilnu z Kronium.cz.,má světelný tok max 800 lumenů a dosvit až 1000 metrů.A stála 6.5 tisice.

Ale myslím si že ses spletl? nebo snad ne? Nevím ale 1350 lm je až moc,pokud nechseš rybičky "upálit".

Datum: 09.02.12 16:20
Předmět: RE (6x): Tlumivka nebo předřadník? 

Tak už jsem to našel. Led pás 1000 lumenů , zdroj, káblík ke zdroji, hliníková lišta /pro jistotu/ jako chladič a tak aby to bylo voděodolné a všechny kravinky okolo, nějakých 1027,- kaček i s poštovným. Teď mám zářivky 1350 lumenů a v poho, jaké spálení? Spotřeba třetinová a ještě o chlup míň.. Teď 36W - led 10,6W. Našel jsem i za nějakých 750,- ale to se mi moc nelíbilo..

Datum: 09.02.12 19:30
Předmět: RE (7x): Tlumivka nebo předřadník? 

no tak jo no,já rybyčky nikdy nechoval,takže nevím.Ale to může být i místo nějakého topení ne? Po čase trošku ty ledky hřejou.

Datum: 09.02.12 20:25
Předmět: RE (8x): Tlumivka nebo předřadník? 

Jo však v poho. Místo topení je to právě naprd, pač to nemůžu regulovat a takhle mám teplotu strašně vysoko. Právě kvůli tomu to řeším. A srazit se mi to daří jen větráčkem a nebo bych si mohl ještě udělat chlazení z přenosné ledničky. Ale to už je zase větší investice a navíc další spotřebič..

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků