Zateplení chaty - čím zateplit?

Autor: alim® Datum: 01.02.12 12:48 odpovědí: 15

Zdravím, potřebuji zateplit chatu vystavěnou z plynosilikátových tvárnic před cca 30 lety. V zimě prostupuje stěnami chlad a místnost se nedá vytopit. Můžete mi někdo poradit, jak zateplit, čím zateplit a protože jsem laik a chci si to udělat svépomocí, prosím i o přesný postup prací. Děkuji Míla

doplněno 14.02.12 15:59:

Asi jsem se špatně vyjádřila: fakt jsem myslela jen na prostředek a způsob, čím zateplit a jaký je postup (např.polystyrenem a jak se upevňuje na zeď).

Vzhledem ke špatnému dotazu-upřesňuji. Cca před 30 lety postavil můj otec chatu z plynosilikátových tvárnice. Chata je přízemní, v podkroví je ložnice. K této chatě jsme přistavěli zhruba stejnou budovu a nechali zkolaudovat jako RD - vše legálně, za dodržení podmínek (to prosím neřešte). Takže RD je zateplený v podkroví, máme všude eurookna a střešní okna (zabudovala odborná firma) a teď máme v plánu zateplit tu prvotní budovu (bývalou chatu). V RD bydlíme, neboť jsme s manželem již v důchodu, od podzimu do jara se v ní topí krbovkama, které vytápí celý domek. Žádnou plíseň nikde nemáme, domek je celý odizolovaný. Jen ty plynosilikátové tvárnice už nejsou to, co dříve znamenaly. Takže otázka je jasná: čím zateplit, aby nás to finančně nepoložilo a jaký je pracovní postup, abychom mohli pracovat svépomocí. Za opravdu ochotné odpovědi děkuji Míla

PS: odpovědi typu: "Co chcete zateplovat - zimu?" raději neposílejte

opravdu děkuji za vstřícnost

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Autor: stirecek®
Datum: 01.02.12 13:39
Předmět: RE: Zateplení chaty - čím zateplit? 

A co chcete zateplit? Tu zimu co tam máte? Pokud nebudete topit stále, nemá to smysl.

Ohodnoceno: 0x

Autor: alim®
Datum: 14.02.12 16:00
Předmět: RE (2x): Zateplení chaty - čím zateplit? 

I když jste mi neodpověděl na otázku, přesto Vám děkuji.

Autor: stirecek®
Datum: 14.02.12 19:10
Předmět: RE (3x): Zateplení chaty - čím zateplit? 

Tak se nezlobte! Kamarád má chatu a jezdí tam jen občas, nemohl jsem tušit, že tam bydlíte stále. Pak bych odpověděl jinak.

Autor: jabraka®
Datum: 01.02.12 15:23

Zateplení takové chatky skutečně má význam tehdy,když se užívá denně.Má to vlastně význam pro úsporu paliva,tedy menší ztráty při vytápění-.Pokud navštěvujete chatu na veekend,jeden den budete vytápěním ohřívat stěny,aby se naplnila tepelná kapacita zdiva a když odejdete v neděli,našetřené teplo se za týden neužitečně vyzáří.Myslím,že je lépe víc topit,než investovat desetitisíce do zateplení.

JABRAKA

Datum: 14.02.12 16:00

děkuji Míla

Datum: 14.02.12 18:49

Mílo , to chce několi fotek a pak lze udělat postup. Není to tak, že Franta udělá toto a to se hodí na vše...

ICQ 55180641

Ohodnoceno: 2x

Autor: aaaaaa
Datum: 01.02.12 16:05

jak už uvedli, na sobotu nemá cenu zateplovat. Pokud přesto tak po vlastní zkušenosti bych zateploval:

1) strop (střechu) - teplo stoupá

2) podlahy - zima jde od nohou

3) okna a případně obvodovou zeď, to bych nechal jako poslední

A ke všem třem bodům je málo informací pro lepší radu. Složení, obývání, vlhkost, zejména izolace proti ní ...

Autor: dalle®
Datum: 12.02.12 13:48

tady plně souhlasím, já jsem to taky zvažoval, ale co udělám jako první tak otevřu střechu dám pořádně vaty, folii, kontralatě a uzavřu. A následně do budoucna výměna oken a dveří. Pokud bych na chatě bydlel, je to něco jiného.

Autor: 1974mr
Datum: 11.02.12 18:15

Nepíšete, jestli chatu užíváte trvale, nebo jen o víkendech. Pro víkendový provoz zvažte vnitřní zateplení, kdy nenabíjíte teplem kapacitu zdiva. Možné problémy: 1)kondenzace (plísně) při špatném návrhu, 2)problémová regulace topení, 3)rekonstrukce interiéru. Nebo investujte do výkonnějších teplovzdušných kamen.

Autor: edyss®
Datum: 14.02.12 17:52

Autor: repkin®
Datum: 07.04.12 11:34

v odkazu na pracovní postup je to hezky vysvětlené, dále na ty lišty se vkládá polystyren, který se přilepuje tzv. "lepidlem" dělá se klasické a nebo flexibilní, je to v podstatě jako by malta (standardně se s tím lepí např. dlaždičky), polystyren se k sobě lepí natěsno a tak aby nevznikaly podélné spáry, poté se to ještě přivrtá a následně lepidlem začistí, do lepidla se dává perlinka, na rohy a kolem oken výztužné rohy buď plastové s perlinkou nebo kovové s perlinkou. Na finální povrch se poté dává fonální omítka a barva. Je nutno pohledat po internetu aby jste viděli jak se to např. dělá kolem dveří, oken, jak se dělají ty rohy apod.

Toto je samozřejmě jedna varianta, poté je druhá s minerální izolací, je na to i spoustu chytrých knížek. Existuje však také spoustu individuálních situací, takže jak již bylo řečeno, nejde vše paušalizovat a že se to dělá všude stejně.

Podstatná je např. i tloušťka zdiva pro nadimenzování tloušťky izolace. Dále zda je podklad suchý, jestli je někde vlhko, v první řadě se musí odstranit apod. Takže změřte sílu zdi a pošlete foto přízemí.

Datum: 09.04.12 21:41

podle ČSN, nesmí přijít hliníková lišta do styku s cementovým lepidlem. Proto se opouští její používání, navíc velk´ý tepelný most..

jen ne, jako je na ukázkové práci.. dvě patní lišty..

Autor: repkin®
Datum: 10.04.12 07:11

šmarja, neřekli důvod proč to tak udělali?

Datum: 10.04.12 20:21

Vážení přátelé, všem vám moc děkuji za vaše odpovědi - myslím, že jsme doma spokojeni. Hlavně ještě prostudujeme doporučené stránky netu. Ráda bych všem dala "dobrá odpověď", ale smí se to jen 3x. Díky, byli jste vstřícní Míla

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků