| registrace |
| hodnosti |
| výhody registrace |
| ztráta hesla |
| moje stránka |
| nastavení uživatele |
| ohodnocené odpovědi |
| oblíbené otázky |
| moje otázky |
| které jsem založil(a) |
| do kterých jsem přispěl(a) |
| které jsem neviděl(a) |
| Plus+ |
Dobrý den, nevíte někdo co je vše potřeba ke stavbě vleku za OA? Myslím jako jestli je potřeba nějaký projekt, papír od někoho kdo má svářečské zkoušky a tak. prosím poraďte
Nevím jestli to bude úplně vše,třeba někdo něco přidá-vím najisto o certifikované oji a nápravě(nápravách).
Na samostatnou stavbu budete potřebovat asi 80% dílů s homologací, což znamená koupit (pokud nejste homologovaným výrobcem), papír od svářeče bude třeba jen v případě, že při stavbě bude Vámi použita technologie sváření.
Stavba přívěsu v dnešní době má opodstatnění snad jen v případě, že hodláte vyrobit něco, co nikdo jiný nenabízí nebo ani není schopen vyrobit na zakázku. Na trhu je dnes nepřeberné množství přívěsů v různých technických i finančních variantách.
Budete-li veškeré komponenty kupovat, pak dospějete k závěru, že koupě hotového Vás přijde na polovinu nákladů a desetinu času.
cyrile, milý sousede, 1* +
, + krásný víkend (a celý příští týden)
Nápodobně! Jak dopadla anabáze s řízením Avie bez "údajně" nutných dokladů?
je to ve vnitří poště
Cyrile dávám dobrou páč souhlasím. Největší problém asi bude sehnat svářeče který se pod to podepíše aniž by to sám vařil a dyl to celé dohromady. Já bych se pod to "nepodepsal"
1. Zákon č. 56/2001 Sb.
2. Vyhláška č. 341/2002 Sb.
odpověď v duchu cyrila-anebo se dá postupovat obráceně-sežeňte si doklady na vlek(nějaký zbouraný ap.),co zhruba velikostí a nosností potřebujete,a podle dokladů "stavět"-rozměry,konstrukci atd.,aby to na TK sedělo-jen je opravdu zapotřebí "mít trošku povědomí" o materiálech,namáhání,spojích a spousty dalšího-abyste hned až vyrazíte,někoho za sebou(v protisměru a...)utrženým,rozpadlým,vlekem nepřizabil...!
prostě v případě jakéhokoli problému s vlekem to zavání i basou-s tím je potřeba při stavbě počítat,nestačí být "jen"pečlivý-problém s "přestavbou" dokladů tak velký nebude(seženete-li ty doklady,štítky atd.)...
nez ho doma pracne vyrabet to se asi vyplati koupit nejaky starsi mozna ze by vas material a vse okolo vyslo draze nez kdyby jste koupil nejkay starsi na inzerat mylim ze za 5 tti s se da sehnat nejakej slusnej
Mara(tazatel)měl asi na mysli vlek,čili nějaký "plaťák" "podvalník" apod.-no a ten asi za 5000,-nepořídí-jsem si jist,že si dokáže podle cen vleku z inzerce,které shání,spočítat,že se to asi s prací i materiálem vyplatí-jen "malý problém" legislativně celou věc ošetřit...,osobně bych postupoval obrácenou cestou sehnání platných dokladů,a podle nich ev.postavil onen vlek-na technický stejně krom funkce elektroinstalace,funkce lanovodů-brzd a změření rozměrů sv.metrem a opsání štítků z rámu nevyřeší(a to vím o čem mluvím,ze zkušenosti)-hlavně ale raději vše "předimenzovat",než aby se do budoucna něco stalo-viz.shora...
a ještě to nezapomeň zvážit a v případě že bude plaťák moc těžký, respektive těžší než má být, tak kus plechu uřízni, když tě v zahraničí policista nechá zvážit mobilním vážícím zařízením a zjistí že okamžitá hmotnost všech renaultů co vezeš na svém plaťáku je vyšší než nejvyšíí technicky přípustná hmostnost podle dokladů a výrobních štítků, budeš je překládat na dva plaťáky...
Mimochodem, erikchu, zajímalo by měl kdy jezdíš za hranice pro ty šikovně bourané a málo jeté Renaulty po důchodcích, když sem píšeš 3x denně...
tak jednak těžko plaťák stavět z plechů-nebudeme,ačkoli jsem původně strojař pitvat metalurgii,profily materiálů ap.,ohledně hmotnosti-prázdný vlek za osobák jsem ještě nikdy vážit neviděl(ani na STK)-každý i podprůměrně inteligentní policista ví,že prázdný těžko překročí svou max.hmotnost(takže pravděpodobnost pokuty=nula)no a tazatel asi moc dobře ví,že při ev. stavbě si nejdřív zváží použitý materiál a komponenty,aby věděl kam se asi dostane,pak zváží celek a podle toho může naložit auto,zcela prostý součet-ale to považuji za tolik samozřejmé,že to ani nezmiňuju...No a ohledně dovozů-jezdím tak 1-2x do měsíce,bouračky neřeším,pouze celá plně funkční vozidla v hodně dobrém stavu,no a profit z nich je o schopnosti "ukecat"pův.majitele(většinou ze SRN)a srazit nákupní cenu,tak aby i prodejní zde byla i v dnešní době zajímavá -prostě aby všichni byli spokojení a nikdo nemohl za 2-3měsíce přijít a říct,co jsem mu to nadělil...A o tom by to mělo být-ještě dodám,že mne to už neživí,je to spíš pro relax...Ještě dodám,že stavba vleku není až zas tak technologicky náročná-má-li člověk nějaké elementární technické znalosti(nejedná se o stavbu mostu,kde jsou pevnostní a materiálové výpočty trošku složitější)i-pro "úřední typy"to problém je,řekl bych nepřekonatelný,ale lze to pochopit...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz