Nabíječka akumulátoru - kontrola A

Autor: kilhor® Datum: 05.03.10 17:27 odpovědí: 5

Dobrý den

Nabíječkou akumulátoru jsem nabíjel proudem 4A.Nabíječka má svůj ampérmetr.Chtěl jsem změřit zda správně ampérmetr ukazuje a proto jsem mezi svorku + nabíječku zapojil digitální multimetr do 10 A.Nabíjecí proud se změnil u obou přístrojů na 2A.Po vyřazení multimetru bylo vše jako dřív 4A na nabíječi.Chtěl bych poradit co je příčinou.

Upozornění
Tato otázka je 143 dnů bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Autor: honzaj®
Datum: 05.03.10 17:38
Předmět: RE: Nabíječka akumulátoru - kontrola A 

Příčinou je vnitřní odpor měřidla ( multimetru). Ten je sice malý, ale v porovnání s vnitřním odporem akumulátoru není zanedbatelný. Podstatné je, aby obě měřidla ukazovala stejně.

Ohodnoceno: 2x

Autor: jabraka®
Datum: 05.03.10 18:04
Předmět: RE: Nabíječka akumulátoru - kontrola A 

Odpověď je vcelku správná,jen trochu zjednodušená.Každý měřící přístroj má měření provedeno nikolv přes vlastní měřidlo,ale přes soustavu bočníků.Tyto odpory se připojením další soustavy změní a ne lineárně.Ve skutečnosti totiž vlastní ukazatele nejsou zapojeny do serie.Proto se chovají jako při paralelním zapojení.

JABRAKA

Ohodnoceno: 2x

Autor: jura2®
Datum: 07.03.10 20:42
Předmět: RE(2x): Nabíječka akumulátoru - kontrola A 

Pane jabraka, snažil jsem se pochopit tok vašich myšlenek, nejsem toho schopen. Omlouvám se. Pro tazatele - nabíjecí proud se samozřejmě zmenší odporem bočníku v multimetru, ale hlavně z mé praxe, u takových proudů používat "měřící fousy" o pořádném průřezu a ne standardně dodané s tenkými vodiči.

Ohodnoceno: 0x

Autor: jabraka®
Datum: 07.03.10 20:50
Předmět: RE(3x): Nabíječka akumulátoru - kontrola A 

Juro,nemluvím o skutečně protékajícím proudu,ale to,co ukazují dvě propojené měřidla.Když naměří měřidlo na nabíječce 4 A a připojí se seriově jiné měřidlo,které není jen vlastní měřič,ale i odporové bočníky s ním paralelní .Co to může pak ukázat?Jen se pokouším vysvětlit to ,co kolegovi měřidla ukazují.Vše je logicky vysvětlitelné.

JABRAKA

Ohodnoceno: 3x

Autor: jura2®
Datum: 08.03.10 18:49
Předmět: RE(4x): Nabíječka akumulátoru - kontrola A 

Myslím, že každé měřidlo změří úbytek napětí na svém bočníku - tedy by oba ampermety měly ukazovat stejně. Samozřejmě odpory bočníků a vodičů mohou velmi ovlivnit proud.

Ohodnoceno: 0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradte.cz

Copyright © 2004-2010 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Paprička.cz - víc než album, víc než galerie | Píše.cz - založte si blog | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků | Srovnání cen e-shopů | CWG | PyroChem.cz

0.017